Zaštitnik građana: Ne tucite decu, zabranite batine

Kraj ružne prakse

Zaštitnik građana: Ne tucite decu, zabranite batine

Društvo -
Primena fizičke sile kod dece, između ostalog, izaziva osećanje straha i gubitak samopouzdanja

BEOGRAD - Telesno kažnjavanje dece treba zakonski zabraniti, jer primena fizičke sile kod dece, između ostalog, izaziva osećanje straha i gubitak samopouzdanja, a poručuje da je nasilje efikasan način za rešavanje sukoba.

To je zvaničan stav Zaštitnika građana, koji je danas iznet na skupu u Beogradu i prvi je zvanično iznet stav nekog državnog organa o zabrani fizičkog kažnjavanja dece. "Zaštitnik građana smatra da je upravo zakonska zabrana kažnjavanja dece pravi put da se ružna praksa progna iz porodica. Bez izričite zakonske zabrane fizičko kažnjavanje se, uprkos svim činjenicama o njegovoj štetnosti i apelima stručnjaka, smatra dozvoljenim", rekla je zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić.

Ona je navela da je samo još u porodici dozvoljeno fizičko kažnjavanje dece, a da je zakonski zabranjeno u školama i socijalnim ustanovama.

"Temelj dobrog roditeljstva je prihvatanje i razumevanje detetovih karakteristika, prilagođavanje vaspitnih metoda karakteristikama deteta, jasno i nenasilno postavljanje granica i uvid da roditelji vaspitavaju decu i na sopstvenom primeru", navela je Tamara Lukšić Orlandić.

Ona je istakla da telesno kažnjavanje ima samo trenutni efekat, a da dugoročno ima kontraefekat, kao i da sem što oštećuje telo deteta, ne sadrži objašnjenje zbog čega je određeno ponašanje bilo neprihvatljivo.

Zamenica direktorke Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Lesli Miler istakla je da je telesno kažnjavanje dece oblik nasilja i da deca moraju biti zaštićena od tog nasilja. "Roditelji imaju dva značajna kompasa koja treba da ih vode: standarde ljudskih prava i naučne činjenice. Sa obe je strane jasna poruka da deca moraju biti zaštićena od nasilja", navela je ona.

Istraživanje koje je sproveo Panel mladih savetnika Zaštitnika građana pokazalo je da više od 80 odsto mladih smatra da se deci na štetno ponašanje može ukazati i bez batina, a oko 63 odsto ispitanih da se batinama može povrediti telo i ličnost deteta. Na današnjem skupu predstavljena je inicijativa "Promovisanje dobre roditeljske prakse u Srbiji: Pozitivno roditeljstvo i zabrana telesnog kažnjavanja" koja je nastala u okviru saradnje Zaštitnika građana i UNICEF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track