Srbi bez policijske pratnje posetili prištinsko groblje

Zadušnice

Srbi bez policijske pratnje posetili prištinsko groblje

Društvo -
Raseljeni Srbi su rekli da su od administrativnog prelaza Merdare do Prištine došli bez pratnje Kosovske policije koja je međutim čuvala groblje u vreme dok su Srbi palili sveće i davali daću svojim pokojnim rođacima

PRIŠTINA - Oko 150 raseljenih prištinskih Srba iz Niša, Beograd i drugih mesta centralne Srbije, kao i interno raseljeni iz srpskih sela centralnog Kosova, zajedno sa preostalim Srbima u Prištini, su na zadušnice posetili groblje u Prištini, koje je delimično očišćeno, ali i dalje u korovu i rastinju.

Raseljeni Srbi su rekli da su od administrativnog prelaza Merdare do Prištine došli bez pratnje Kosovske policije koja je međutim čuvala groblje u vreme dok su Srbi palili sveće i davali daću svojim pokojnim rođacima.

Paroh Darko Marinković kazao je novinarima da je stanje na tom groblju mnogo bolje nego ranije: delom je uređeno i očišćeno, postavljene su staze i uređena je nova kapela, a sledi uređenje ostatka groblja. Marinković je dodao da je projekte za uređenje groblja radilo kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu na čijem je čelu Slobodan Petrović, uz dogovor i znanje Eparhije raško-prizrenske.

Ministar za lokalnu upravu i samoupravu Kosova Slobodan Petrović obišao je groblje i najavio da će njegovo Ministarstvo nastaviti uređenje prištinskog groblja.

"Prva faza projekta za uređenje groblja je završena, sada se raspisuje procedura koja će da obuhvati pokrivanje ovih staza slojem asfalta", rekao je Petrović.

Raseljeni Srbi Zoran Plećas i Olivera Ilić pokazali su zameniku kosovskog premijera Slobodanu Petroviću da su izvođači preko grobova njihovih rođaka napravili stazu, a Petrović im je obecaho da će ta greška biti ispravljena već u ponedeljak kada počinje druga faza uređenja tog groblja.

Posle liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu, sveštenik Srđan Jerinić je sa još pedesetak orahovačkih Srba obišao staro srpsko groblje u donjem delu Orahovca.

Od 1999. godine do danas na orahovačkom groblju je srušena većina nadgrobnih spomenika.

Srbi se, iz bezbednosnih razloga, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, sahranjuju u crkvenoj porti, koja je pretrpana novim grobovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track