Iz Prištine uslovljavaju dijalog izvinjenjem Srbije

Opet samo Srbi krivi

Iz Prištine uslovljavaju dijalog izvinjenjem Srbije

Politika -
Tražimo da Srbija javno da izvinjenje za nasilje nad ljudskim pravima na Kosovu tokom devedesetih godina, uključujući i silovanja tokom rata", kazala je Igbale Rogova iz Mreže žena

PRIŠTINA - Ženske nevladine organizacije sa Kosova "Mreža žena" i "Pozivi majki" su uz podršku Pokreta Samoopredelenje u Prištini organizovali protest protiv dijaloga sa Beogradom koji bi, kako kažu, trebalo usloviti pronalaženjem nestalih i izvinjenjem Srbije.

One smatraju da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo usloviti traženjem "izvinjenja od strane Srbije za sve zločine koji su izvršeni na Kosovu, povratak nestalih, pravdu za ubistva i silovanja tokom rata kao i nadoknadom za materijalnu i moralnu štetu koja je naneta tokom rata na Kosovu 1998-99 godine".

"Pre nego sto se pregovara sa Srbijom mi tražimo identifkaciju i povratak svih nestalih osoba. Tražimo da Srbija javno da izvinjenje za nasilje nad ljudskim pravima na Kosovu tokom devedesetih godina, uključujući i silovanja tokom rata", kazala je Igbale Rogova iz Mreže žena.

Ona je zatražila i nadoknadu za bankarske štedne uloge, za imovinu koja je ukradena i uništena od srpske države i zahtevaju od rukovodstva Kosova i međunarodnih posrednika da se angažuju za ostvarivanje prava u zaštiti ljudskih prava i nasilja koje je vršeno prama građanima Kosova.

Nusrete Kumnova, iz organizacije Pozivi majki, rekla je da se još uvek ne zna za sudbinu 1.770 osoba koja se smatraju nestalima.

Policija Kosova je obezbeđivala protest na kojem se, prema njihovim procenama, okupilo oko hiljadu ljudi. Posle sata, protest je mirno završen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track