Nova sednica o izboru Saveta guvernera NBS

Nova sednica o izboru Saveta guvernera NBS

Društvo -
Za članove Saveta guvernera predloženi su Stojan Stamenković, na period od četiri godine, Miladin Kovačević na tri godine, Nikola Martinović na dve godine i Ivan Nikolić na period od jedne godine

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor Saveta guverenera Narodne banke Srbije (NBS) i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama.

Odbor Skupštine Srbije za finansije predložio je da se za predsednika Saveta guvernera NBS izabere profesor Fakuleteta za ekonomiju, finansije i adminitraciju Nebojšu Savića, na period pet godina. Za članove Saveta guvernera predloženi su Stojan Stamenković, na period od četiri godine, Miladin Kovačević na tri godine, Nikola Martinović na dve godine i Ivan Nikolić na period od jedne godine.

Stamenković, Nikolić i Kovačević su saradnici časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" koji izdaje Ekonomski institut. Nikola Martinović je i član dosadašnjeg Saveta guvernera NBS. On je ostao jedini u tom telu pošto su predsednik i ostali članovi podneli ostavke nezadovoljni Zakonom o NBS, donetim 4. avgusta. Prethodno je Odbor Skupštine Srbije za finansije povukao Predlog odluke o izboru Saveta guvernera, koji je utvrdio početkom oktobra kao i predlog odluke o izboru direktora Uprave za nadzor nad finansijski institucijama, kako bi te odluke uskladio sa novim izmenama Zakona o NBS.

Za direktora Uprave za nadzor nad finansijski institucijama, ponovo je predložen Đorđe Jevtić, a njega je predložila poslanička grupa vladajuće Srpske napredne stranke. Na početku nove sednice poslanici koriste vreme za postavljanje pitanja. Parlament je prethodno usvojio Zakon o amnestiji, dopune Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o upravljanju migracijama i izmene Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima. Skupština je dala garancije za zaduženje Srbijagasa za 190 miliona evra kod sedam komercijalnih banaka, a potvrđeni su i ugovori o garanciji Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za Železnice Srbije za rehabilitaciju pruga, i za porojekat unapređenja vodnih sistema u Subotici. Parlament je potvrdio i Sporazum vlada Srbije i Gruzije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima. Skupština Srbije nije dala saglasnost na Statut agencije za energetiku. To je prvi put da parlament nije podržao statut neke agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track