Kulturi 0,6 odsto budžeta
Foto: Kurir

6 milijardi dinara

Kulturi 0,6 odsto budžeta

Društvo -
Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je na sednici tog odbora da je budžet za kulturu u Srbiji najmanji u regionu i naveo da se u Crnoj Gori izdvaja za kulturu 2,5 odsto ukupnog budžeta

BEOGRAD - Budžet Ministarstva kulture Srbije predložen za narednu godinu iznosi oko šest milijardi dinara što je 0,62 odsto ukupnog budžeta, a međunarodni standard je 2,4 odsto, rečeno je na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je na sednici tog odbora da je budžet za kulturu u Srbiji najmanji u regionu i naveo da se u Crnoj Gori izdvaja za kulturu 2,5 odsto ukupnog budžeta.

Pomoćnica ministra Vesna Jokanović je kazala da je budžet za kulturu isti kao prethodnih godina i da se najvećim delom koristi za institucije i objekte "zadužene za realizaciju u oblasti kulture".

Članica Odbora iz Demokratske stranke Gorica Mojović istakla je da je ovogodišnji budžet za kulturu manji za 100 i nešto miliona dinara u odnosu na prošlu godinu.

Ona je predložila da se na narednu sednicu Odbora za kulturu i informisanje pozovu predstavnici Ministarstva finansija da bi razgovarali sa njima o finansiranju u oblasti kulture.

Član Odbora iz Demokratske stranke Srbije Siniša Kovačević ocenio je da se sa šest milijardi dinara godišnje ne može voditi kultura jedne zemlje i da taj odbor treba da zauzme zajednički stav da je predloženi budžet za kulturu uvredljiv, odnosno da zatraži da se višestruko uveća.

"Ne smemo kao Odbor da usvojimo i nemojte pristati da nam se udeli ta milostinja od šest promila nacionalnog budžeta", rekao je Kovačević.

Predstavnici Ministarstva su rekli i da zbog nedostatka sredstava nije moguće potpuno rekonstruisati Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, ali da će biti revitalizovane zgrade i da je za to planirano da se u naredne tri godine potroši 1,9 milijardi dinara, odnosno 1,2 za Narodni muzej i 700 miliona za MSU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track