PRAVI SE LUD: Đilase, zašto se skrivaš?

PRAVI SE LUD: Đilase, zašto se skrivaš?

Društvo -
Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će proveriti da li je gradonačelnik Beograda sakrio imovinu, kao i da li je prijavio svoj udeo u vlasništvu nad ugašenim listom Pres

BEOGRAD - Ni CIA ne može da mu uđe u trag.Gradonačelnik Beograda i budući lider DS Dragan Đilas uporno odbija da prizna da je jedan od vlasnika nedavno ugašenog lista Pres.Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da će ta institucija proveriti da li je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas skrivao imovinu, odnosno vlasništvo u Presu, što je po zakonu bio dužan da prijavi budući da obavlja javnu funkciju.- Ako u javnosti postoji sumnja da Đilas, kao javni funkcioner, nije prijavio svu imovinu, deo učešća u vlasništvu, mi ćemo izvršiti proveru - izričit je Stojiljković.Sindikat novinara Srbije (SINOS) ocenio je da je gašenje Presa nova potvrda da su mediji u Srbiji „pod direktnom kontrolom političko-ekonomskog lobija“.- Upravo taj političko-ekonomsko-medijski lobi godinama sprečava donošenje zakona o transparentnosti vlasništva u medijima i zakona protiv koncentracije kapitala, opstruiše uspostavljanje socijalnog dijaloga i sprečava osnivanje sindikata u privatnim medijima - navodi se u saopštenju.Đilas je, podsetimo, zajedno sa vlasnikom „Delte“ Miroslavom Miškovićem bio stvarni vlasnik tog lista. Naime, firma „Medijavoks“, koja je u Presu imala udeo od 32 odsto, a čiji je vlasnik izvesni Saša Petrović, upisana je u vlasničku strukturu umesto Biljane Kralj, advokata iz kancelarije koja zastupa Dragana Đilasa. I dok je gradonačelnik na ovakva pitanja uvek okretao glavu, potvrda je stigla i od Jelene Krstović, potpredsednice kompanije „Delta“, i to u vidu tvita! Krstovićka je na svom Tviteru postavila fotografiju na kojoj se vidi njen rokovnik, a u kome piše.“D. Đilas-Press-poslovanje, ljudi, štamparija...“(E. K.)

Od Presa ostao samo ĐokaDragan Đilas prebacio je svoj udeo u Presu na glavnog urednika ovog nekadašnjeg tabloida Đoku Kesića, saznaje Kurir. Udeo „Medijavoksa“ prešao je, prema našim saznanjima, pre nekoliko dana u ruke Kesića, pa je tako glodur, pored svojih šest odsto, koje ima još od osnivanja novine, dodao pride još 32 posto. Sa druge strane, gradonačelnik je tako zavarao trag da je imao bilo kakve veze sa poslovanjem Presa. Pre nekoliko dana Mišković je priznao da je imao udeo u ovim novinama i da se povlači („Amber pres limitid“), dok je Đilas svoj deo od 32 odsto dao Kesiću, koji nije želeo da komentariše naša saznanja.- Firma ne postoji, novine ne postoje. Vi bijte svoju bitku - poručio je Kesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja