Mišković s parama pobegao na Kipar!
Foto: Jelena Obradovic

Kurir otkriva

Mišković s parama pobegao na Kipar!

Društvo -
Na ofšor firmu „Hemslejd“, koja je u vlasništvu najbogatijeg Srbina samo u dve godine slilo se na ime prihoda više od 2,2 milijarde evra

BEOGRAD - Imperija.Ofšor firma „Hemslejd“, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, imala je 2009. godine prihod od 1,7 milijardi evra, a 2010. godine 568 miliona evra. Reč je o novcu iz oko stotinak „Hemslejdovih“ ćerki-firmi u Srbiji, na Balkanu i u Evropi.Ovaj podatak, koji je Kurir otkrio, mogao bi da pomogne srpskoj policiji u istrazi o, kako je preneo Novi magazin, poslovanju Miškovićevih ofšor kompanija. Prednost firmi registrovanih u poreskim rajevima, poput Kipra, jeste da im se ne znaju vlasnici, kontrola njihovog poslovanja i odnosa između matice i ćerki-firmi skoro da ne postoji. Pravim vlasnicima pomažu da plate manje poreze na dobit i isplatu dividendi iz profita nego što bi to mogli u Srbiji.

Mišković je ofšor preduzeća registrovao ne samo na Kipru već i u drugim poreskim rajevima, kao što su Britanska Devičanska ostrva, Holandija... „Hemslejd“ je samo jedno od njih, a prema finansijskom izveštaju iz 2010. godine, tada je i sam bio vlasnik 12 ofšor firmi.Na „Hemslejd“ se vodio i prodati „Delta Maksi“, a i dalje se vodi „Delta holding“ i „Delta rilestejt“, možda trenutno najvrednija Miškovićeva firma jer je vlasnik skoro svih njegovih nekretnina i zemljišta. Preostalih 85 odsto akcija „Delta rilestejta“ drži „Astatin“, opet sa Kipra.Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i regionalna novinarska grupa OCCRP nedavno su, prilikom jednog istraživanja, otkrili ofšor kompaniju nepoznatog vlasnika iz Belizea, koja je preko ćerki-firmi za nešto više od godinu dana u Srbiji kupila preduzeća s nekretninama vrednim najmanje 40 miliona evra. U svim kupovinama ovlašćena lica su bili menadžeri „Delta rilestejta“, firme Miroslava Miškovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track