Albanska zastava na tvrđavi iznad Zvečana
Foto: KURIR

Tokom noći

Albanska zastava na tvrđavi iznad Zvečana

Društvo -
Nepoznate osobe tokom prethodne noći skinule su srpsku i postavile albansku zastavu na srednjevekovnoj tvrđavi iznad Zvečana. Pripadnici kosovske policije napravili zapisnik o tome

ZVEČAN - Nepoznate osobe tokom prethodne noći skinule su srpsku i postavile albansku zastavu na srednjevekovnoj tvrđavi iznad Zvečana, na severu Kosova.

Srbi su tokom dana uklonili tu zastavu i vratili srpsku.

Tvrđava iznad Zvečana se nalazi na uzvišenju koje se vidi iz tog mesta, kao i iz Kosovske Mitrovice.

Pripadnici kosovske policije iz Zvečana registrovali su ovaj slučaj i napravili zapisnik o tome, potvrđeno je u policijskoj stanici u Zvečanu.

Pantić: Postavljanje zastave provokacijaPredsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da postavljanje albanske zastave na tvrđavu iznad Zvečana tumači kao još jedan vid provokacije i pokušaj izazivanja sukoba.

Napomenuvši da je zastavu postavila grupa Albanaca, Pantić je rekao da Srbi koji su motrili na taj deo puta koji vodi ka tvrđavi nisu želeli da reaguju kako ne bi došlo do sukoba. On je dodao da su Srbi odmah, nakon što je postavljena, uklonili albansku zastavu i vratili srpsku.

Pantić je naveo da će o ovom incidentu biti obavešteni Kfor i Euleks i rekao da se nada da će nakon ovoga međunardone snage bezbednosti pojačati svoje prisustvo i sprečiti svaki dalji pokušaj provokacija od strane Albanaca.

Ivanović: Opasna provokacija sa mogućim tragičnim krajem

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je postavljanje albanske zastave opasna provokacija koja je mogla da se završi tragično.

"Postavljanje albanske zastave na tvrđavi iznad Zvečana potpuno je nepotrebna i opasna provokacija avanturiste koja se mogla završiti tragično da su kojim slučajem reagovali Srbi", izjavio je Ivanović.

On je pozvao odgovorne na sprečavanje ovakvih situacija u začetku.

"Apelujem na sve odgovorne među Albancima i među predstavnicima Kfora i Euleksa da ovakve stvari spreče u začetku jer je situacija i onako previše napeta", rekao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track