Drakulić: Ovi iz Azotare sami krivi zbog gubitka!
Foto: KURIR

Afera „pšenica“ Zoran Drakulić se pere

Drakulić: Ovi iz Azotare sami krivi zbog gubitka!

Društvo -
Nisu računali da će za šest meseci cena pšenice skočiti i da će biti na gubitku kad je budu vraćali, tvrdi vlasnik „Ju pointa“, koji je preprodao pozajmljenu pšenicu

BEOGRAD - Rasipnici.- Gubitak koji je „Azotara“ napravila pri prodaju pozajmljene pšenice mojoj firmi minimalan je u odnosu na one koji su nastali kad je pšenicu morala da kupi i da vrati - kaže za Kurir Zoran Drakulić, vlasnik preduzeća „Ju point“, povodom afere o gubitku „Azotare“ iz Pančeva od oko 18 miliona evra na preprodaji merkantilne pšenice.Drakulić ističe da nije problem njegove firme - već „Azotare“ - što je cena pšenice na berzi dvostruko veća.- Problem je „Azotare“ što je pozajmila pšenicu kad je bila niska cena. Oni nisu računali na to da će za šest meseci cena pšenice skočiti dvostruko i da će, kada je budu vraćali, napraviti gubitke. Mi smo kupili pšenicu po ceni koju smo mogli da platimo i, uz neku malu zaradu, izvezli je - kaže Drakulić i dodaje da su te godine svi silosi bili puni pšenice, pa ju je njegova kompanija kupovala da bi je izvozila.U vreme kada je pšenica na produktnoj berzi koštala 10,8 dinara po kilogramu, „Azotara“ iz Pančeva pozajmljivala ju je od „Viktorija logistik grupe“ po 12 dinara, a prodavala je „Ju pointu“ po 8,66 dinara. Ovo se navodi u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o štetnom poslovanju „Azotare Pančevo“, u kojem je nastala šteta veća od 18 miliona evra i zbog kojeg je uhapšen privremeni zastupnik kapitala ove firme, Radosav Vujačić.- Prema pomenutom ugovoru koji je „Azotara“ sklopila s „Viktorijom“ 17. marta 2010, pančevačka fabrika uzela je na zajam 75.000 tona pšenice roda 2009, po ceni od 12 dinara za kilogram - piše u izveštaju Saveta, u kojem se dodaje da je pozajmljenu pšenicu u vrednosti od 900 miliona dinara (oko devet miliona evra) „Azotara“ morala da vrati do 15. decembra 2010, kada je cena premašila 12 dinara.

Milija Babović
Milija Babović

Babović: „Azotara“ je tražila pozajmicuJedan od vlasnika „Viktorija logistik grupe“ Milija Babović za Kurir kaže da ga policija nije saslušavala u vezi sa ovim slučajem, kao i da je „Viktorija logistik grupa“ 3. marta 2010. od „Azotare“ primila pisani zahtev za robnu pozajmicu 100.000 tona pšenice.- Na osnovu ovog zahteva, 17. marta 2010. godine sačinjen je Ugovor o robnom zajmu merkantilne pšenice rod 2009, na osnovu kojeg je „Viktorija logistik“ pozajmio „Azotari Pančevo“ ukupno 75.000 tona pšenice. Rok za vraćanje pozajmice bio je 25. decembar 2010. godine. Svoje ugovorne obaveze „Azotara je ispunila prema „Viktorija logistici“, takođe u robi - kaže Babović i dodaje da je ugovorena cena bila 12 dinara po kilogramu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track