Delić: Na kraju lečenja popunjavanje upitnika

Protiv korupcije u zdravstvu

Delić: Na kraju lečenja popunjavanje upitnika

Društvo -
Trebalo bi da na dan otpusta bolesnici popune anketu sa 17 pitanja, o širini i dubini problema korupcije, a nakon analize anketa, znaćemo gde se dešavaju ti problemi, rekao je predsednik Zdravstvenog saveta Srbije

BEOGRAD - Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije Dragan Delić izjavio je da to telo, u cilju borbe protiv korupcije u zdravstvu, predlaže da pacijenti na kraju lečenje popunjavaju upitnik o radu lekara i ustanova u kojima su lečeni.

Delić je rekao da ne misli da je zdravstveni sistem korumpiran, već da su u pitanju pojedinačni slučajevi, a da je cilj tog upitnika da pomogne da se vidi u kojim oblastima ima najviše problema.

"Postoje grane medicine koje su podložne korupciji, ne govorim o sistemskoj korupciji u sferi javnih nabavki i kadrovske politike. Mene posebno nervira sitna korupcija za davanja usluga koje zdravstveni sistem pruža, a koje ne zahteva dodatno plaćanje", rekao je Delić.

Prema njegovim rečima, Savet želi da zajedno s Ministarstvom zdravlja i drugim ustanovama zdravstva realizuje anketu u što više bolnica širom Srbije.

"Trebalo bi da na dan otpusta bolesnici popune anketu sa 17 pitanja, o širini i dubini problema korupcije, a nakon analize anketa, znaćemo gde se dešavaju ti problemi, koliki je problem i u kojom granama je najzastupljeniji", dodao je Delić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track