Preminula glumica Ksenija Jovanović

Preminula glumica Ksenija Jovanović

Društvo -
Naša istaknuta dramska umetnica Ksenija Jovanović preminula u 84. godini u Beogradu

BEOGRAD - Ksenija Jovanović, prvakinja Narodnog pozorišta u penziji, preminula je u 84. godini u Beogradu.

Završila je Visoku filmsku školu koju je vodio Vjekoslav Afrić. Po završetku studija postaje član filmskog pozorišta pri Avala filmu koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović.

Prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu "Barba Žvane".Angažman u Beogradskom dramskom pozorištu Ksenija Jovanović je dobila 1951. godine, da bi posle deset godina prešla u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostala do danas, iako je u penziju otišla 1989.

Gostovala je u JDP-u, Zvezdara teatru, Ateljeu 212, u više projekata u Teatru poezije. Od 1953- 2004. Snimila je 210 radijskih uloga zahvaljujući, između ostalih kvaliteta, i boji glasa.

Ostvarila je veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru. Dobila je brojne nagrade, između ostalih, najviše priznanje Narodnog pozorišta - Plaketu Narodnog pozorišta, Nagradu "Raša Plaović"za Ženu A u "Tri visoke žene" (Edvarda Olbija), Godišnju nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu i Godišnju nagradu JDP-a, dve Sterijine nagrade, Orden Svetog Save drugog reda, Orden rada sa zlatnim vencem, Plaketu sa likom Dobrice Milutinovića, Dobričin prsten - nagradu za životno delo 2007, posle šest decenija uspešno ostvarivanih uloga.Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track