ČUDO: Proplakala ikona Bogorodice!

Čudo u manastiru Budisavci na Kosovu i Metohiji

ČUDO: Proplakala ikona Bogorodice!

Društvo -
Suze su krenule baš za vreme čitanja himne blagodarnosti Presvetoj Bogorodici, i to na crkveni praznik Svetog Jovana Zlatoustog

PEĆ - Predskazanje?!- Ikona Presvete Bogorodice počela je da plače dok je iguman Aleksej čitao akatist (himna blagodarnosti Presvetoj Bogorodici). Iz čista mira njeno lice postalo je vlažno. Približili smo se ikoni, a sa nje su lile suze! Majka Bogorodica je zaplakala. Prvo sam se naježio, a onda je među nama ubrzo zavladao spokoj. Nije bilo straha, već smo se osećali blagosloveni zbog čuda kojem smo prisustvovali - kaže za Kurir 52-godišnji V. J., koji je u ponedeljak 26. novembra bio u manastiru Budisavci u istoimenom selu na Kosovu i Metohiji.Ima li značenjeIkona je proplakala baš za vreme čitanja akatista Presvetoj Bogorodici, i to na praznik Svetog Jovana Zlatoustog 26. novembra.V. J. kaže da je posle izlaska iz manastira neobičan događaj prepričao svojim prijateljima, ali tvrdi da mu mnogi nisu poverovali.- Kad sam izašao iz crkve, nisam mogao da dočekam da stignem kući i ispričam prijateljima šta se desilo sa ikonom. Moja porodica mi je sve poverovala jer zna da sam čovek od reči i da se s takvim stvarima nikad ne bi šalio, ali kad sam rekao komšijama, pojedini su ostali sumnjičavi. Tek kad se događaj malo razglasio po selu i kad su od mnogih čuli potvrdu moje priče, počeli su da veruju - kaže V. J. i dodaje da je mnogo puta video u novinama slične priče i da zna da se to dešava, ali nije potpuno verovao dok svojim očima nije video suze na ikoni. On se pita, kao i drugi vernici, da li suze imaju neko značenje.Nisam verovaoTo nam je potvrdio i iguman Aleksej, dodavši da se isto desilo i dva dana kasnije - 28. novembra.- Kad su se pojavile suze na ikoni, u manastiru je bilo dvadesetak ljudi. Nisam video šta se dešava dok mi nisu pokazali vernici. Isprva nisam verovao, izbrisao sam suze misleći da su trag od slučajno prosutog ulja, međutim, kad su se ponovo pojavile, shvatio sam da je ikona zaplakala - kaže iguman Aleksej.

Ikona Bogorodice iz manastira Rakovica plakala 2011. godine
Ikona Bogorodice iz manastira Rakovica plakala 2011. godine

Nije prvi put Čudotvorna ikona u RakoviciIkona Presvete Bogorodice Tabinske iz manastira Rakovica, proplakala je prošle godine 14. oktobra, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice. Vernici su je proglasili čudotovrnom .Ikona plakala tri danaU šumadijskoj Crkvi Sveti Sava ikona Isusa Hrista plakala je puna tri dana. U septembru 2003. iz Hristovih očiju na ikoni raspeća tekle su suze, a vernici iz čitave zemlje dolazili su da je vide.

Manastir Rakovica
Manastir Rakovica

Prva Tadićeva žena dolazi na ispomoćBivša supruga Borisa Tadića, nekada Veselinka Zastavniković, a danas monahinja Irina, boravi u Pećkoj patrijaršiji, a pošto je manastir Budisavci metoh Pećke patrijaršije, ona često dolazi tu na ispomoć.- Monahinja Irina je divna žena. Vrlo stabilna, dostojanstvena, ali i veoma povučena. Ona se potpuno posvetila manastiru i duhovnom životu. Kad dođe, uglavom tihuje, vrlo malo govori - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track