Miškoviću plene Deltu!
Foto: Dado Djilas

Hapšenje Miškovića - pad najvećeg srpskog tajkuna

Miškoviću plene Deltu!

Društvo -
Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković sumnjiče se da su od putarskih preduzeća neosnovano prisvojili 2,9 milijardi dinara. MiŠkoviĆ moŽe da ostane i bez „Delte“

BEOGRAD - Alavi!

Osim vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića, radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je još osam osoba jer su nezakonito prisvojili neverovatnih 30 miliona evra!

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da su, prema navodima iz krivične prijave, privedeni u periodu od 2005. do 2010. godine kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve Niš i u drugim putarskim preduzećima u kojima su takođe bili suvlasnici (Beograd, Kragujevac, Vranje, Sremput, Bačka...) neosnovano izvukli i prisvojili dve milijarde i 870 miliona dinara.

- U ovom slučaju, kao i u drugim koji se vode pred tužilaštvom, biće vođena i finansijska istraga - naglasio je Radisavljević i dodao:- Mišković se sumnjiči da je Preduzeće za puteve Niš za privatizaciju PZP Beograd 2005. godine uzelo 23 miliona evra kredita od njegove firme „Hemslejd trejding limitid“ s Kipra s godišnjom kamatom od tri odsto.

Umesto 25 miliona evra, isplaćeno mu je 26,5 miliona evra, čime je na nezakonit način zaradio oko milion i po evra, i to samo na jednom poslu - naglasio je Radisavljević. Miroslav Mišković, kako saznajemo, mogao bi da ostane bez „Delte“, ali i drugih firmi i privatne imovine.Tužilac je rekao da se Mišković junior kao vlasnik „Mera investment fonda BV“ s Holandskih Antila sumnjiči da je nezakonito pribavio oko 18 miliona evra razlikom u ceni kupovine i prodaje 47,59 odsto akcija PZP Niš.

Doskorašnji kralj puteva Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, „Šer korporacije“ i firme „Emisio broker“, zloupotrebom službenog položaja je pribavio čak 12 miliona evra pri kupoprodaji akcije rudnika krečnjaka „Nemetali Topola“.

Na njegove lične račune uplaćeno je čak 4,5 miliona evra, a ostalo na račune njegovih firmi.Zoran Kaitović, Rašo Zdravko i Predrag Filipović saslušani su juče i negirali su da imaju ikakve veze s tim poslovima. Miškovići, Đurašković i ostali privedeni danas će biti saslušani.

Borović: Miškoviću može biti oduzeta imovina

Advokat Borivoje Borović očekuje da Miroslavu Miškoviću u daljem postupku bude oduzeta imovina.- Postoji postupak o privremenom oduzimanju imovine, gde su okviri za dokazivanje o načinu sticanja imovine vrlo kratki. Praksa je pokazala da većina ljudi u tom kratkom vremenskom roku ne uspeva da obezbede dokaze, i očekujem da bude doneto rešenje da Miškoviću privremeno bude oduzeta imovina. On kasnije, pred sudom, može da pokuša da iznese dokaze - objašnjava Borović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja