Selaković: I krivično-pravna zaštita pripadnika MUP

Skupština Srbije

Selaković: I krivično-pravna zaštita pripadnika MUP

Društvo -
Predloženim izmenama Krivičnog zakonika predviđeno, pored ostalog, uvođenje novog krivičnog dela – zloupotrebe u javnim nabavkama

BEOGRAD - Radna subota za poslanike Skupštine Srbije je posle nešto više od 12 sati završena, a ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković najavio je na kraju rasprave o setu pravosudnih zakona da će se u narednom periodu raditi na dodatnoj krivično-pravnoj zaštiti pripadnika MUP-a."Javno se obavezujem da ćemo na tome raditi", naveo je Selaković, koji je rekao i da aktuelna vlada ne vodi “ad hoc” borbu protiv korupcije.

Povodom kritika LDP u vezi njegovog učešća u nedavnom protestu studenata povodom poslednjih odluka Haškog tribunala, Selaković je rekao da su ti mladi ljudi bili dovoljno hrabri da podignu glas protiv nečega protiv čega pojedini pripadnici političke elite nisu smeli. “Ako MUP ne zabrani neki skup, onda je on dozvoljen”, rekao je Selaković i dodao da je poslanik poslaničke grupe koja je bila “najgrlatija” u napadu na njega i sam izašao pred studente, ali da se povukao, budući da su ga oni izviždali.

Selaković nije precizirao o kome je reč, navodeći da svi znaju o kome je reč i da to nije nikakva insinuacija. Na kraju rasprave o izmenama Krivičnog zakonika, izmenama Zakonika o krivičnom postupku, kao i dopunama zakona o javnom tužilaštvu i o sudijama, Selaković je naveo i da su predložena rešenja samo prvi korak u "prečišćavanju" sprskog krivičnog zakonodavstva.

Selaković je ranije danas rekao da je predloženim izmenama Krivičnog zakonika predviđeno, pored ostalog, uvođenje novog krivičnog dela – zloupotrebe u javnim nabavkama, dekriminalizovano je krivično delo klevete, a jednu od najvažnijih novina predstavlja i to ukidanje krivičnog dela nesavesnog rada u privrednom poslovanju, izjavio je ministar pravde i državne uprave.

Selaković je rekao i da se umesto krivičnog dela nesavesnog rada u privrednom poslovanju, koje je prevaziđeno i nepotrebno, uvodi krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, što je posledica potrebe da se napravi bitna razlika između odgovornog i službenog lica, što sada nije slučaj. Poslanici opozicionih stranaka izneli su niz zamerki na predložene izmene Krivičnog zakonika, a kritikovali su i što se o njima razgovara pred polupraznom salom, naročito u poslaničkim klupama u kojima bi trebalo da sede poslanici vladajuće koalicije.

Skupština je na početku radnog dana izglasala više od 20 zakona i drugih akata, među kojima je i Zakon o javnim preduzećima, koji će omogućiti povlačenje države iz upravljanja u javnim preduzećima. Rad će nastaviti u ponedeljak, 17. decembra, kada će, pored ostalog, raspravljati i o produženju važenja Zakona o podsticaju građevinske industrije u vreme ekonomske krize do kraja 2014. godine.

Poslanici će tada u objedinjenoj raspravi govoriti i o predloženom zakonu o planiranju i izgradnji koji predviđa da nosioci prava korišćenja mogu ostvariti pravo na gradnju novih objekata, odnosno dogradnju i rekonstrukciju postojećih objekata u skladu sa nemenom zemljista utvrđenom važećm planskim dokumentom u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, bez dostavljanja dokaza o izvršenoj konverziji zemljišta. Vlada Srbije je navela da se produžetkom roka za godinu dana obezbeđuje pokretanje investicionog cikliusa u idućoj godini, poboljšanje stanja u građevinskoj industriji, koja za posledicu ima i aktiviranje drugih privrednih grana, kao i priliv finansijskih sredstava u budžete jedinica lokalnih samouprava, odnosno državnih organa. U paketu sa tim zakonima poslanici će razmotriti i izmene Zakona o plovidbi i lukama u unutrašnjim vodama, kao i potvrđivanje sporazuma Srbije i BiH o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track