Ispit za javne beležnike 19. januara

Notar

Ispit za javne beležnike 19. januara

Društvo -
Do sada je pisani i usmeni deo ispita za javnog beležnika, kojih je Srbiji potrebno najmanje 300, položilo svega 50 kandidata

BEOGRAD - Ministarstvo pravde i državne uprave pozvalo je danas sve zainteresovane koji ispunjavaju potrebne uslove da se prijave za polaganje javnobeležničkog ispita čiji će se pismeni deo održati 19. januara 2013. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je to četvrto polaganje ispita za javne beležnike (notare) i da će sva lica koja steknu status javnih beležnika postati nosioci javne službe, koji rade u javnom interesu i uživaju javno poverenje.

Do sada je pisani i usmeni deo ispita za javnog beležnika, kojih je Srbiji potrebno najmanje 300, položilo svega 50-ak kandidata.

U saopštenju Ministarstva navodi se da javni beležnik predstavlja pouzdanu vezu između građanina i pravnog sistema, države.

Radom javnih beležnika doprinosi se prevenciji mnogih sudskih sporova, što dovodi do veće pravne sigurnosti pri obavljanju njihove delatnosti.

Takođe, uloga javnih beležnika je da na pouzdan i neutralan način štite interese klijenata, rasterećuju rad sudova i dovode imovinske pravne poslove u zonu reda i poretka.

Osnovni cilj uspostavljanja sistema javnih notara u Srbiji jeste efikasnije odvijanje pravnog prometa, sigurno ostvarivanje i zaštita prava i interesa građanina i pravnih lica. Na ovaj način obezbeđuje se nezavisnost i transparentnost u radu javnih beležnika, kao i ostvarivanje njihove nepristrasnosti i neutralnosti.

Detaljne informacije o polaganju ispita zainteresovani kandidati mogu pronaći na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave.tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track