ORTACI: Đilas postavio Miškovićevog direktora na čelo PKB!

Stručan za propast

ORTACI: Đilas postavio Miškovićevog direktora na čelo PKB!

Društvo -
Dok je Rajko Mandić bio direktor „Delta Maksija“, firma dugovala čak 2,3 milijarde dinara. Danas upravlja PKB, od kojeg samo Poreska uprava potražuje 40 miliona evra

BEOGRAD - Iste gazde, ista filozofija.Rajko Mandić, bivši direktor „Delta Maksija“ Miroslava Miškovića, sad je direktor Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), firme pod kontrolom Grada Beograda, to jest Dragana Đilasa, prvog čoveka prestonice.Gradonačelnik se redovno hvali da je PKB, koji je Grad preuzeo maja 2010. godine, dokaz da država može uspešno da upravlja firmama. Ipak, retko spominje da je Grad marta ove godine oprostio PKB dugove od milijardu dinara.- U isto vreme PKB duguje Poreskoj upravi skoro 40 miliona evra, i ne plaća zakup državnog zemljišta, a doprinosi radnicima nisu uplaćivani do marta ove godine. U takvoj situaciji lako je voditi firmu i biti uspešan - kaže sagovornik Kurira iz gradske uprave.Zanimljivo je da je Mandić bio direktor „Delta Maksi Srbije“, a po lošem su ga upamtila mnoga mala i srednja preduzeća jer im je „Maksi“ plaćao robu za 180 dana. U jednom trenutku dugovanja su dostigla 2,3 milijarde ili trećinu svih dugova trgovaca u iznosu od sedam milijardi dinara.- Naš novac su koristili kao beskamatni kredit, a da su uzeli zajam kod banaka, platili bi kamatu od 18 odsto. Ko bi se pobunio ili podneo tužbu, odmah je mogao da se pozdravi s prodajom svoje robe u „Maksiju“, a oni drže celo tržište - kaže vlasnik jedne mesne industrije koja se usudila da tuži „Maksi“ zbog dugovanja.Upućeni kažu da je zanimljivo da Mandić postaje direktor PKB, po resursima giganta u agraru, u trenutku kad se najveći biznismeni okreću poljoprivredi, među njima i Miroslav Mišković.Pitali smo Rajka Mandića da li je PKB uspešan poslednjih godina zato što su mu oprošteni dugovi i zato što ne plaća državi zakup zemljišta, ko je bolji poslodavac - Đilas ili Mišković i zašto je „Delta Maksi“, dok je on bio direktor, dugovao dobavljačima, ali odgovor nismo dobili.

Miroslav Mišković i Dragan ĐIlas
Miroslav Mišković i Dragan ĐIlas

Đilas: Rajko, reci, ko je bolji gazda?Gradonačelnik je jula 2011. posetio PKB i rekao da je dovođenje PKB na nivo „Fijata“ povereno profesionalnom departizovanom menadžmentu, na čijem čelu je Rajko Mandić. Tada su njih dvojica malo proćaskali.- Gde je bolje raditi - za „Deltu“ ili za državu? - upitao je gradonačelnik Beograda.- Odlično pitanje! Suviše sam kratko ovde, tek dve nedelje, potražite me za jedno dva meseca, pa ću vam reći - odgovorio je on.- Bolja plata je u „Delti“ sigurno, ali veći izazov je ovde - ocenio je Đilas.PKB: Plaćamo sve redovnoU PKB kažu da sve tekuće obaveze plaćaju redovno. Na opasku da u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da ne plaćaju zakup državnog zemljišta, odgovaraju da je to tačno, ali da ne postoji pravni osnov da ga plaćaju.- Obaveza se stvara na način predviđen Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, odnosno tek zaključenjem Ugovora o zakupu, a ono sledi posle postupka davanja u zakup, koje sprovode Ministarstvo i opština - dodaju u PKB.Ministarstvo poljoprivrede: Ne plaćaju zakup zemljeNa pitanje da li PKB plaća zakup državnog zemljišta, Min­i­starstvo poljoprivrede je odgovorilo da nije ništa uplatio u poslednje četiri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track