SMRZLI SE: Azilanti umalo ostali bez nogu!

Četvorica izbeglica iz Afrike došli u letnjoj obući i odeći

SMRZLI SE: Azilanti umalo ostali bez nogu!

Srbija -
Sirijac, Palestinac i dva Malijca smešteni u Valjevsku bolnicu zbog teških promrzlina, koje su zaradili pešačeći kroz Srbiju do Londona. U Centru za azil nema mesta

VALJEVO - (Mr)Azilanti!Jusuf Alizi (27) iz Palestine i njegov drugar Samir (29) iz Sirije u našu zemlju stigli su pešice iz Makedonije i trenutno se nalaze u Valjevskoj bolnici zbog teških promrzlina.Oni nisu jedini koje je zadesio isti problem, jer se na odeljenju vaskularne hirurgije nalaze i Jakubu Abdul Adiz (37) i Musa Amza (18) iz Malija, koji su došli pešice, u letnjoj odeći i obući.- Krenuli smo u London da tražimo azil zbog Hamasa, koji nas je potlačio. Samir i ja smo krenuli iz Sirije kroz Egipat, Tursku, Grčku i Makedoniju. Nekada smo imali prevoz, ali smo na putu ka Srbiji i kroz Makedoniju morali da pešačimo. Hodali smo dva dana pre nego što smo došli da potražimo azil u Bogovađi - sa zavojima na nogama priča Jusuf i dodaje da su zbog nedostatka mesta u Centru bili odbijeni, pa su morali da prespavaju u šumi.Kaže da mu je malo falilo da ostane bez stopala i da sneg ne voli da vidi ni na slici. Njegov prijatelj Samir mu pomaže, ali kaže da je problem to što su azil dobili samo na 72 sata. Posle toga ne znaju šta ih čeka.Ista sudbina zadesila je i dvojicu mladića iz Malija, koji su zbog građanskog rata bili primorani da napuste zemlju.- Tri nedelje smo u Srbiji, ali nismo primljeni u Centar. Snalazili smo se u šumama u okolini Bogovađe - priča Jakubu i dodaje da ne zna kuda će dalje. Njegov mlađi saputnik Musa kaže da bi i on ostao ovde i radio bilo šta.Kako nam kažu u Centru za azil u Bogovađi, oni imaju mesta samo za 150 osoba, a trenutno su kod njih 284 azilanta.

dr Jordan Lazarević
dr Jordan Lazarević

Promrzline trećeg stepenaNačelnik hirurškog odeljenja dr Jordan Lazarević kaže za Kurir da su dvojicu pacijenata primili u subotu, a da je Jusuf zadobio promrzline trećeg stepena.- Jusuf Alizi je imao formirane plikove i postojala je mogućnost amputacije, ali na sreću, oporavlja se. Druga dvojica su primljena preksinoć i njihovo stanje nije kritično. Inače stalno primamo azilante, koji bez papira i pasoša dolaze kod nas, umesto u policiju. Dolaze uglavnom zbog tuča - objašnjava doktor Lazarević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja