Najnovije vesti

Plakete za najbolje studente

Stipendisti

Plakete za najbolje studente

Društvo
Školovanje na prestižnim evropskim i svetskim univerzitetima nastaviće 427 studenata, koje će stipendirati Fond za mlade talente u iznosu od 795.000 dinara po studentu za jednu školsku godinu

BEOGRAD - Ministarka omladine i sporta Alisa Marić i ministar finansija i privede Mlađan Dinkić danas su u Beogradu uručili plakete dobitnicima stipendije Fonda za mlade talente koji studije nastavljaju u inostranstvu u školskoj 2012/2013. godini. 

Školovanje na prestižnim evropskim i svetskim univerzitetima nastaviće 427 studenata, koje će stipendirati Fond za mlade talente u iznosu od 795.000 dinara po studentu za jednu školsku godinu. 

Ministarka Alisa Marić je na svečanosti u Palati Srbije na kojoj su dodeljene plakete "Dositeja" najboljim studentima istakla da država ulaganjem u najuspešnije studente omogućava da se oni školuju na prestižnim univerzitetima u svetu. 

"Onoliko koliko je državi važno da spreči takozvani odliv mozgova i iseljavanje mladih toliko je državi potrebno i važno da ima visoko kavlifikovane, stručne kadrove, mlade ljude koje će povesti u bolju budućnost", rekla je ministarka omladine i sporta. 

Ministar finansija i privrede i član Fonda za mlade talente Mlađan Dinkić je kazao da država želi da pomogne studentima ali da želi i da se studenti posle školovanja u inostranstvu vrate u Srbiju. 

"Država je u teškoj finansijskoj situaciji, pokušavamo da štedimo na svakom koraku ali tamo gde ne želimo i nećemo da štedimo to je na znanju, na vama", poručio je Dinkić studentima koji će školovanje nastaviti u inostranstvu. On je kazao da će u 2013. biti povećane stipendije za osnovne studije u Srbiji sa 25.000 na 30.000 dinara mesečno, a da će u januaru raspisati konkurs za prijem 50 mladih pripravnika za Ministarstvo finansija i privrede. 

"Ima mnogo mladih koji su odlični studenti, završili fakultete i nemaju posao. Hoću da im dam šansu da rade u najjačem i najodgovornijem ministarstvu u vladi kako bismo pomogli da zajedno dođemo do što bolje finansijske situacije u budućosti", rekao je Dinkić. 

Na svečanosti su govorili i Slobodan Milovanović iz Valjeva, student završne godine primenjene matematike na udruženom master programu KTH u Stokholmu i TU u Berlinu i Velimir Tasić iz Raniluga na Kosovu, koji će školovanje nastaviti u Mariboru. Fond za mlade talente je do sada izdvojio više od 2,6 milijardi dinara za finansijsku podršku za više od 8.800 učenika srednjih škola i studenata.

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...