SUMRAK PRAVDE: Krvnikov branilac biće sudija Šešelju?!

Toliko o pravdi

SUMRAK PRAVDE: Krvnikov branilac biće sudija Šešelju?!

Društvo -
Advokat Ramuša Haradinaja Ben Emerson izabran za sudiju Rezidualnog mehanizma, koji će naslediti Tribunal i odlučivati o žalbama naših optuženika

BEOGRAD - Je l’ moguće?Ben Emerson, glavni branilac bivšeg pripadnika OVK Ramuša Haradinaja, izabran je za sudiju Rezidualnog mehanizma - suda koji će 1. jula 2013. godine naslediti Haški tribunal. Rezidualni mehanizam baviće se isključivo žalbenim postupcima, što znači da će čovek koji je branio osvedočenog ubicu Srba možda biti u žalbenom veću koje će odlučivati o žalbi odbrane ili tužilaštva u slučaju Ratka Mladića, Vojislava Šešelja ili Gorana Hadžića! Sudska veća Rezidualnog mehanizma, kako se navodi u propisima, formiraće se samo na zahtev predsednika Mehanizma Teodora Merona. Prema rečima Magdalene Spalinske, portparola veća i sekretarijata Haškog tribunala, nema potrebe da se sumnja u objektivnost sudija.- Nema sumnje da će biti objektivno. Sudije Mehanizma biće pozvane na određene žalbene postupke, to će odrediti kasnije i o tome odlučuje isključivo predsednik Mehanizma - kaže Spalinska.I dok se u Tribunalu kunu u nepristrasnost, Rasim Ljajić, predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, podseća da se Tribunal do sada nije proslavio, te otuda sumnja u nepristrasnost, iako je izbor Emersona za sudiju odluka UN.- Svakako da imamo pravo da sumnjamo u njegovu objektivnost - poručio je Ljajić.

Sumnja se da će Šešelju biti otežana odbrana
Sumnja se da će Šešelju biti otežana odbrana

Borivoje Borović
Borivoje Borović

Borović: Novcem od droge kupuju sudijeS druge strane, advokat Borivoje Borović bez dlake na jeziku kaže da je ovo najgore što je moglo da nam se desi.- Albanska mafija novcem od trgovine drogom kupuje sudije na nekim predmetima i tu nema nepristrasnosti. Ako ta osoba stvarno bude sudija, onda ćemo imati veliki problem. Moj predlog okrivljenima je da se ne pojavljuju na suđenju. Država Srbija sada mora da reaguje - kaže Borović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track