Tri „kralja“ pod istragom: Đunić, Vlahović i Lazarević

Kurir otkriva

Tri „kralja“ pod istragom: Đunić, Vlahović i Lazarević

Društvo -
Policija počela da proverava kako su Danko Đunić, Aleksandar Vlahović i Vojin Lazarević došli do zgrade i placa u centru Beograda na kojima će zaraditi do 100 miliona evra

BEOGRAD - Neka se spreme.Policija je započela istragu o načinu na koji su tri kralja privatizacije Aleksandar Vlahović, Vojin Lazarević i Danko Đunić došli do zgrade od 1.700 kvadrata i placa u centru Beograda, odnosno njihovo učešće u projektu nazvanom „Dva kralja“, saznaje Kurir.Tender za prodaju zgrade na atraktivnoj lokaciji nije raspisan, što je dalo privilegovan položaj „trojici kraljeva privatizacije“, kako ih je krstila domaća javnost. Država je ugovorila da joj oni daju 1.715 kvadrata od 28.000, koliko će izgraditi, a neki smatraju da je moglo da se dobije i 3.000 kvadrata.Trojica biznismena bi na 28.000 kvadrata mogla da zarade do 100 miliona evra jer je cena kvadrata oko 3.000 evra. Država će dobiti 1.715 kvadrata ili 5,1 milion evra, a možda je mogla i 3.000 kvadrata ili ukupno devet miliona evra!Firma KMKM, trojice privrednika, 2006. godine bacila je oko na lokaciju na uglu ulica kraljeva Milana i Milutina, u strogom centru Beograda. Krenuli su da kupuju parcele od privatnih lica, ali je problem bila državna zgrada od 1.715 kvadrata jer bez nje ne može da se ostvari ideja o projektu „Dva kralja“ - 28.000 kvadrata ekskluzivnog poslovnog i stambenog prostora.- Vlada Srbije je 10. maja 2007. prihvatila razmenu nepokretnosti tako što Republička direkcija za imovinu prenosi pravo vlasništva nad zgradom na KMKM, a zauzvrat bi trebalo da dobije istu kvadraturu u novim objektima - kaže sagovornik Kurira.Nijedan od trojice „kraljeva“ nije želeo da govori za Kurir. Inače, Vojin Lazarević je prodao svoj udeo krajem 2011. godine dvojici partnera. Na svim adresama poznatim redakciji nije bilo moguće pronaći firmu KMKM. Ranije je ova firma saopštila da je kompletna procedura razmene nepokretnosti urađena u skladu sa zakonom.

Uloga kuma Nikitovića?Zanimljivo je da je 2007. šef kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice bio Aleksandar Nikitović, koji se pominje kao kum Vojina Lazarevića. U DSS su svojevremeno odgovorili da je u vreme Koštuničine vlade sve rađeno po zakonu.

Odavno na meti policijeKako je Kurir već pisao, ova trojica kralja privatizacije već se istražuju i u vezi s drugim aferama. Vlahović i Đunić su na meti policije zbog prodaje „Sartida“ „Ju-Es stilu“ za 23 miliona dolara, dok se Lazarević, zajedno sa tadašnjim partnerom Vukom Hamovićem, proverava zbog sumnjive prodaje Nacionalne štedionice. Oba slučaja nalaze se na spisku 24 sporne privatizacije koje EU zahteva da se ispitaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja