Srbija pravi nova borbena vozila!

„Jugoimport“ otvorio fabriku

Srbija pravi nova borbena vozila!

Društvo -
Ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija Mlađan Dinkić pustili u rad fabriku za proizvodnju i montažu složenih borbenih sistema

VELIKA PLANA - Spremni za izvoz !Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić juče su svečano pustili u rad fabriku za proizvodnju i montažu složenih borbenih sistema „Jugoimport“ u Velikoj Plani.Proizvodna jedinica „Morava“ nalazi se nadomak grada, smeštena je u hali nekadašnje fabrike „Goša“ za montažu čelične opreme i trenutno zapošljava 83 radnika mašinske struke. U drugoj fazi, do septembra naredne godine, očekuje se da će biti zaposlena još 192 radnika, a postoji namera i za trećom fazom. Vlada Srbije najavila je da će dodatno ulagati u odbrambenu industriju, budući da ta oruđa kreiraju naši vrhunski inženjeri, a ti proizvodi, takođe, angažuju brojne kooperante, u slučaju ove fabrike čak 30.- Najveći zadatak ove vlade biće zapošljavanje ljudi. Pokazali smo da danas u Srbiji to može da se uradi sopstvenim sredstvima, snagama i pameću - rekao je ministar Vučić.Vučić i Dinkić su, u pratnji ministra trgovine Rasima Ljajića i istaknutih vojnih starešina, obišli fabriku, gde su imali prilike da se upoznaju sa borbenim oklopnim vozilima, među kojima je najpoznatija NORA. Kako je najavio direktor „Jugoimport SBB“ Jugoslav Petković, kao potencijalna izvozna tržišta za naša borbena vozila viđene su zemlje Azije i Afrike, dok je već ugovoreno da prva tura vozila ide za Keniju.- Odbrambena industrija velika je izvozna šansa za kompletnu srpsku industriju i Ministarstvo finansija će, zajedno sa Ministarstvom odbrane, podržati i druge projekte kao što je ovaj - ocenio je ministar Dinkić.

Potpisivanje velikog ugovoraPrilikom otvaranja fabrike najavljena je proizvodnja jednog sasvim novog modela borbene tehnologije, s kojim su rukovodioci preduzeća upoznali samo čelnike Vlade Srbije. U vezi s tim, ministar Vučić je u narednom periodu najavio potpisivanje, kako je rekao, jednog od najvećih ugovora koji je naša zemlja potpisala. On je naglasio i da je uveren da će to biti lek za onaj deo naše namenske industrije koji lošije stoji, ali i da će namenska industrija, od kraja 2013. godine, pa u svim narednim godinama biti motor razvoja naše industrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track