Bio sam na svetu: Hvala, sada sam u toploj kući

On je ujedinio Srbiju

Bio sam na svetu: Hvala, sada sam u toploj kući

Društvo -
Janko Maglocki (18), dečak iz Samoša koji je ostao sam na svetu, zahvaljujući našoj akciji pokrenutoj pre osam meseci, Novu godinu provešće u svom domu

SAMOŠ - Janko je konačno srećan!„Majke se ne sećam, poginula je kad sam imao četiri godine. Mogao sam i ja s njom da nastradam, pošto smo zajedno bili na biciklu kad je naleteo auto i ubio je na mestu. Posle sam bio sa ocem, koji me je maltretirao. Čuo sam od komšija da je tukao i moju mamu, zato ja nikada ne bih udario ženu! Sada sam sam bez krova nad glavom i nemam nikog na celom svetu“. Ovako je u aprilu pričao Janko Maglocki (18) iz Samoša kada su ga nesrećnog i uplašenog posetili novinari Kurira, prvi put.Najčitanija pričaReči iz dubine duše nesrećnog dečaka dirnule su celu Srbiju. Priču o Janku u Kuriru je pročitalo gotovo milion ljudi. Postala je najčitanija u istoriji srpskog interneta, a na Fejsbuku je imala čak 33.000 šerova.Posle mnogo vremena Srbija se ujedinila, a svi su želeli samo jedno - da pomognu Janku. Ljudi su dečaku kojem je život uzeo sve vratili osmeh na lice i podarili mu nadu u novo sutra.Pored hiljada naših čitalaca koji su uplatili novac za pomoć Janku, javio se i tadašnji ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je obezbedio milion dinara za izgradnju dečakove nove kuće.Firma „Steko centar“ iz Bijeljine ponudila je najbolje uslove i ostvarila je Janku san. Za rekordno vreme izgrađena je kućica na kojoj Janku danas zavidi ceo Samoš.- Bila nam je čast i zadovoljstvo što smo učestvovali u ovako velikom i humanom projektu. Ne samo da je ovaj mladić dobio šansu za novi početak nego smo zajedno na noge digli celu Srbiju i pokazali da smo jedni drugima najbitniji - kaže za Kurir Vesko Ražnatović, direktor „Steko centra“ za Srbiju.„Steko centar“ je Janku besplatno izgradio i opremio kupatilo, koje je ovaj dečak priželjkivao celog života.Nada u život- Mnogo sam srećan. Nisam verovao da je sve ovo moguće i da ima ovako dobrih ljudi. Od para koje sam dobio kupio sam sve što nikad nisam mogao, a sad imam i novu kuću. Pošto me je samoća bolela više nego siromaštvo, na kraju sam kupio štene nemačkog ovčara, ovog ovde Maksa, da imam bar nekog kad svi vi odete - priča Janko igrajući se sa prelepim vučjakom, koji mu je najbolji prijatelj.Ako ikad prolazite kroz selo Samoš pored Kovačice, pitajte za Janka Maglockog. Priča koju ćete čuti možda vam vrati nadu u našu Srbiju i ove naše živote. Kao što su Kurir i njegovi čitaoci vratili nadu u život ovom dečaku koji je ostao sam na celom svetu.

Jankov nerazdvojni prijatelj Maks
Jankov nerazdvojni prijatelj Maks

Nagrada za KurirNovinarka Kurira Silvija Slamnig u oktobru je za seriju tekstova o Janku Maglockom dobila nagradu „Đoko Vještica“, koju dodeljuje UNS za najhumaniji novinarski poduhvat godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track