NIS oborio sve rekorde u 2012!

Uspešna godina

NIS oborio sve rekorde u 2012!

Društvo -
Sa investicijama od 50 milijardi dinara, kupovinom od oko 100 benzinskih pumpi, uz smanjenje duga, srpska naftna industrija ostvarila najveći uspeh u svojoj istoriji

BEOGRAD - Rekorderi.Sa 50 milijardi dinara investicija u 2012. godini i smanjenju bankarskog duga uprkos ekonomskoj krizi Naftna industrija Srbije završava godinu kao najuspešniju u istoriji srpske naftne kompanije. Sa ostvarenim rezultatima u prošloj godini NIS je postao regionalni igrač na tržištu.- Prioritet NIS bio je ispunjenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, povećanje izvoza i istraživanje nafte i gasa - kažu u toj kompaniji i naglašavaju da su kupovinom skoro 100 benzinskih pumpi u zemljama u okruženju postali ozbiljan igrač na tržištu u širem regionu.Kako ističu u NIS, motor razvoja u 2012. godini bilo je stalno povećavanje investicija, a zatim rast po svim segmentima.- Proizvodnja je za poslednje četiri godine porasla za oko 80 odsto, ali su, što je još važnije, porasle i naše rezerve. Naša mreža benzinskih stanica, bez obzira na veliki pad tržišta, zabeležila je apsolutni porast količine prodatog goriva, kao i udela na tržištu. Sve to je postignuto uprkos velikim troškovima zbog socijalnog programa koji je najveći na Balkanu, jer je za svakog radnika isplaćeno u proseku oko 22.000 evra otpremnine - ističu u NIS i dodaju da su uporedo sa tim zapošljavali mlade stručnjake i okupili najbolje ljude iz celog regiona, iz dvadeset različitih država.Kako najavljuju u NIS, do 2015. godine u planu je povećanje mreže benzinskih stanica za duplo, od čega će polovina biti van Srbije.- U okviru kratkoročnog plana planirano je povećanje rezervi nafte i gasa u celom balkanskom regionu, kao i proizvodnje na dva miliona tona. Srednjoročnom strategijom koja je usvojena na Upravnom odboru 2011. godine, interno nazvanom „Pet petica“, pet miliona tona godišnje proizvodnje nafte i gasa, pet miliona prerade i pet miliona prodaje, predviđeno je da prerada već iduće godine bude povećana za 40 odsto i sve će biti evrokvaliteta, osim male količine za mehanizaciju u poljoprivredi. Planirano je učešće i u velikim projektima u Srbiji - novi TENT u Pančevu, zatim rekonstrukcija TENT u Novom Sadu. NIS je potreban i vetar i termoenergija kako bi ispunio zahteve EU za 20 odsto alternativne energije, pa i tu postoje veliki planovi - naglašavaju u ovoj kompaniji.

Ostvariće želje akcionaraU NIS-u najavljuju da će, na osnovu trenutnih projekata i finansijske situacije, do 2020. godine biti u mogućnosti da ispune želje akcionara i ostvare proizvodnju od 3,5 miliona tona nafte i gasa godišnje.- Za to su neophodne investicije i zato NIS ulaže veliki novac u istraživanja nafte i gasa. Znatno su povećane investicije u toj oblasti, posebno u Republici Srpskoj, Mađarskoj i Rumuniji. Da bi se zaradio veliki novac u proizvodnji nafte i gasa, mora mnogo da se investira u geološka istraživanja - ističu u NIS.

DividendeIz NIS naglašavaju da su prethodne godine zatvorili rupu i najavljuju da će, prema utvrđenoj dividendnoj politici, najmanje 15 odsto od neto dobiti otići na dividende.- O tome će odlučivati Skupština akcionara i Upravni odbor, ali na osnovu Statuta i dividendne politike, akcionari će dobiti dividende.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track