Obradović: Besplatni udžbenici i nadalje za mlađe osnovce

Dobar projekat

Obradović: Besplatni udžbenici i nadalje za mlađe osnovce

Društvo -
Ministar smatra da su pre svega zadovoljni roditelji jer tako štede novac

BEOGRAD - Podela besplatnih udžbenika nastaviće se i ove godine za đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a plan je da se proširi i na naredne generacije kada to dozvoli ekonomska situacija, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović. Obradović je rekao da smatra da se taj projekat pokazao kao veoma dobar - pre svega su zadovoljni roditelji jer tako štede novac.

Prošle godine Ministarstvo je obezbedilo besplatne udžbenike za četiri generacije osnovaca ili ukupno 303.500 đaka, na šta je potrošeno 750 miliona dinara. Pojedine opštine obezbedile su udžbenike i za starije osnovce, a đaci u Beogradu su dobili po dva kompleta: jedan za školu, a drugi za učenje kod kuće.

Govoreći o zaradama prosvetnih radnika, Obradović je ocenio da će plate odraziti realnost ekonomske situacije u Srbiji.

"To znači da će im plate biti povećane dva odsto - nedovoljno, ali će stizati na vreme. Isplatićemo i Svetosavske i jubilarne nagrade, a pokušaćemo i da jednokratno isplatimo neki iznos", kazao je ministar. Napomenuo je da prosvetni radnici zaslužuju veće plate, ali to nije moguće dok se situacija ne popravi.

Ministar nije zadovoljan ni ulaganjima u prosvetnu infrastrukturu. "Mi ćemo od kredita EIB-a za 2013. godinu potrošiti 15 miliona evra za unapređenje uslova u školama. Negde će se popravljati krovovi, prozori, toaleti, negde ce se nabavljati oprema, a negde ce se graditi i nove škole. Kroz projekat sa Bankom Saveta Evrope biće uloženo i u studentske i učeničke domove", kazao je Obradović.

U 2013. prosvetu očekuju i novi propisi, u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, obrazovanja odraslih, kao i o udžbenicima. To su zakoni koje je pripremila prethodna vlada, a sada teba i da se usklade sa naknadno usvojenom Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine.

"Vlada će se o njima izjasniti početkom godine. Hoćemo da te zakone uskladimo sa strategijom, da ih još jednom pročitamo i da ih u Skupštini usvojimo na proleće", kazao je Obradović. Ministar očekuje i novi zakon o studentskom oganizovanju, a videće se ima li potrebe za izmene zakona o visokom obrazovanju. Radi se i na pripremi akcionog plana za primenu Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine.

"Svake godine bi trebalo da se iz strategije nešto primenjuje. Cilj nam je sveobuhvatan razvoj obrazovanja u Srbiji, kao i što veći broj visokoobrazovanih", kazao je minister.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track