Šabić: Skupština me podržava, vlast ne

Poverenik za informacije

Šabić: Skupština me podržava, vlast ne

Društvo -
Zastrašujuće je da petina državnih organa od drugih državnih organa ne mogu da dobiju informacije od javnog značaja, kaže poverenik

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je jutros da za posao koji radi ima podršku vlasti i opozicije u Skupštini, ali da se ne može pohvaliti da ima podršku i izvršne vlasti.Šabić je, gostujući na RTS, rekao da je veliko priznanje što su njegov izveštaj podržali u Skupštini i vlast i opozicija i dodao da je parlament insistirao da se reši problem nedostatka prostorija poverenika za informacije od javnog značaja i manjka kadra i da će se uskoro znati kakav će odgovor biti od Vlade Srbije.

On je naveo da je zastrašujuće da petina državnih organa od drugih državnih organa ne mogu da dobiju informacije od javnog značaja.

"Zastrašujuće je da organi u jednoj državi ne funkcionišu na principima saradnje, koordinacije, zajedničkog cilja. Činjenica da se ovo dešava govori da nisu interesi građana i države na prvom mestu, već stranački interesi. To je fenomen koji zaslužuje pažnju", naglasio je Šabić.

On je ukazao da je veoma opasno što pojedini podzakonski akti kasne i po četiri godine i da za to ne postoji opravdanje.

"Opasna je iluzija da su mogući dobri rezultati u borbi protiv korupcije, ako imamo problem dostupnosti informacija od javnog značaja", naveo je Šabić.

Upitan za sukob sa portalom "Pištaljka" i zamerkama da za nacrt zakona o uzbunjivačima nisu konsultovani sami uzbunjivači, Šabić je rekao da to nije tačno.

"Naravno da to nije tačno, ceo projekat je zasnovan na saradnji sa uzbunjivačima. Pištaljka je bila pozvana da učestvuje, ali su kasnije odustali. Budžet koji nam je bio na raspolaganju je bio ograničen", naveo je Šabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track