Fajon: Nema glasanja o ukidanju bezviznog režima
Foto: TANJUG

Za sada smo bezbedni

Fajon: Nema glasanja o ukidanju bezviznog režima

Društvo -
U Komitetu LIBE u Evropskom parlamentu ove sedmice nema rasprave ni glasanja oko mehanizma o suspenziji

BRISEL - Komitet za pravdu i civilne poslove Evropskog parlamenta ove sedmice neće raspravljati niti glasati o mehanizmu suspenzije vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana, izjavila je danas izvestilac parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

Radio Glas Amerike javio je prethodno da bi Komitet EP za pravdu i civilne poslove u četvrtak trebalo da glasa o uvođenju zaštitnog mehanizma za bezvizni evropski prostor."Nema ništa novo. U Komitetu LIBE u Evropskom parlamentu ove sedmice nema rasprave ni glasanja oko mehanizma o suspenziji. Pregovori o usvajanju tog mehanizma idu dalje", kazala je Fajon za agenciju Anadolija. Ukoliko komitet podrži uvođenje takvog mehanizma, to će praktično otvoriti vrata ka mogućnosti privremenog ukidanja bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Glas Amerike podseća da se za usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima zalaže nekoliko članica EU, koje su najviše izložene pritisku lažnih azilanata sa zapadnog Balkana. Najglasnija je Nemačka, koja ima najveći problem s lažnim azilantima, a njen zahtev podržavaju i Francuska, Švedska, Holandija, Belgija i Luksemburg.

U Nemačkoj, koja je u julu prošle godine povećala novčanu pomoć za podnosioce zahteva sa 120 na 420 evra mesečno za četvoročlanu porodicu (pored obezbeđenog smeštaja, hrane, odeće, medicinske usluge i obrazovanja), broj lažnih azilanata, na prvom mestu iz Srbije, dostigao je samo u septembru i oktobru 11.700, u poređenju s 9.400 za celu 2011. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track