Ministarstvo: Ne prodajemo šeicima Karađorđevo

Demanti

Ministarstvo: Ne prodajemo šeicima Karađorđevo

Društvo -
Poljoprivredno zemljište Vojne ustanove Morović - pogon Karađorđevo, nije predmet prodaje niti predmet zakupa, već će biti napravljen poseban ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, što jasno stoji u predugovoru

BEOGRAD - Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da su apsolutno netačne informacije Asocijacije poljoprivrednika iz Subotice, jer ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata, nije obuhvaćen predugovorom sa kompanijom Al Dahrom iz Ujedinjenim Arapskih Emirata.

"Naprotiv, svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup. Jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. Juli" (koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB), a za čiji zakup do sada državi nije plaćalo niti jedan dinar", navedeno je u saopštenju Ministarstva, u reagovanju na ocene Asocijacije poljoprivrednika.

Poljoprivredno zemljište Vojne ustanove Morović - pogon Karađorđevo, nije predmet prodaje niti predmet zakupa, već će biti napravljen poseban ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, što jasno stoji u predugovoru.

Predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije, a konačni ugovor stupiće na snagu tek nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata što je potpuno u skladu sa važećim propisima Republike Srbije.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

Zahvaljujući ovom aranžmanu srpska poljoprivreda će dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih agrotehničkih mera, ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose.

Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja.

Na taj način će se višestruko povećati izvoz i plasman naših poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Ministri finansija i poljoprivrede, Mlađan Dinkić i Goran Knežević, sastaće se u četvrtak, 17. januara, sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o ovim pitanjima, navedeno je u saopštenju.

Asocijacija poljoprivrednika je ocenila da je "najavljena prodaja zemljišta strancima, odnosno, izdavanje na dugoročni zakup bez licitacije - protivna zakonu i nedopustiva".

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je u Subotici, na konferenciji za novinare, da će članovi tog udruženja organizavati proteste, ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove.

Kiš je ocenio da se, potpisanim ugovorom između ministra Dinkića i firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zemljište prodaje mimo tržišnih cena, a posebno zamera izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track