Najnovije vesti

Posmrtni ostaci Petra II posle 72 godine u otadžbini
Foto: Wikipedija

Povratak kralja

Posmrtni ostaci Petra II posle 72 godine u otadžbini

Društvo
08:50h
Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića avionom iz SAD u utorak u 14.00 časova će sleteti na aerodrome Nikola Tesla gde će ga dočekati članovi kraljevske porodice i premijer Ivica Dačić

BEOGRAD - Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića sutra će biti preneti iz SAD u Beograd, u kapelu pri kraljevskom dvoru na Dedinju, saopšteno je danas iz Kancelarije princa Aleksandra Karađorđevića.

Princ Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina, prinčevi Petar, Filip i Aleksandar, zajedno sa kćerkom princeze Katarine, Alison, dočekaće svog pokojnog oca, dedu i svekra na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu u 14.00 časova.

Kako se navodi u saopštenju, dočeku će prisustvovati premijer Srbije Ivica Dačić, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike, Oliver Antić, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Patrijarh Irinej služiće zaupokojenu liturgiju u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju od 15.00 sati.

Kako je ranije objavio princ Karađorđević, kralj Petar II biće sahranjen u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu, gde su sahranjeni i njegovi preci.

Datum sahrane na Oplencu biće naknadno određen tokom ove godine u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Princ Karađorđević je ranije rekao da je povratak kralja Petra II u Srbiju veoma dirljiv događaj od velikog istorijskog značaja i da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac Kralj Petar II konačno vraća kući.

Vlada Srbije u septembru prošle godine donela je odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Nikolić rekao je u oktobru prošle godine da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra II i pored toga što "postoje izvesni problemi sa SAD".

Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije, rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.

Pošto je u vreme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo.

Početkom Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke, a odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske vojske, podseća se u saopštenju.

Kako se navodi, kao rezultat tih događaja, kralj Petar II proglašen je punoletnim, a nakon što je Jugoslavija okupirana, bio je primoran da, zajedno sa Jugoslovenskom vladom, emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat.

Kralj Petar II se u junu 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao, u izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970.

Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...