DO GUŠE: Svaki zaposleni duguje 64 plate!

Deca će nam biti robovi banaka

DO GUŠE: Svaki zaposleni duguje 64 plate!

Društvo -
Da bi se otplatile 40,4 milijarde duga, koliko država, privreda i građani moraju da vrate stranim bankama, svaki radnik u Srbiji morao bi da se odrekne zarade u pet narednih godina

BEOGRAD - Crnjak.Dug države, privrede i građana stranim bankama od 40,4 milijarde evra, koliko je iznosio na kraju oktobra prošle godine, generacije srpskog potomstva neće moći da skinu sa grbače. Zbog toga što je po radnom mestu dug iznosio 23.403 evra to znači da ćemo godinama biti robovi svetskih banaka.- Ukupan broj zaposlenih u Srbiji u oktobru je bio 1.725.000 i imali su prosečnu platu od 367 evra, te je fond isplaćenih zarada u tom mesecu iznosio 633 miliona evra. Kad se dug od 40 milijardi podeli sa fondom zarada, dolazimo do podatka da radnici ne bi trebalo da primaju zaradu 64 meseca kako bi se ukupan dug otplatio! I to ne računajući kamatu, objašnjava Miroslav Zdravković, urednik internet portala Makroekonomija.Ukoliko bi uključili plaćanje kamate, nastavlja Zdravković, poslodavci iz profita nikada neće biti u stanju da otplate dug.- Očigledno da je od izbijanja svetske krize dug privrede gotovo neizmenjen, mada je u prethodne četiri godine na ime otplate kamate i glavnice privreda skoro platila celokupnu vrednost duga - tvrdi ekonomista.Dug stranim bankama na kraju oktobra prošle godine prvi put je premašio iznos od 40 milijardi evra. Od ukupnog iznosa privreda je dugovala 20,4 milijarde, država 16,6 milijardi, a stanovništvo 5,8 milijardi evra. Po svakom radnom mestu dug privrede bio je 11.816 evra, privrede i države 20.049 evra, a privrede, države i stanovništva 23.403 evra.- Javni dug je dostigao 17,6 milijardi evra u novembru. Kad država više ne bude mogla da se dalje zadužuje, biće u poziciji preduzeća. Dug će ostati na dostignutom nivou (19 ili 20 milijardi evra), a iz godine u godinu sve će se više novca iz budžeta odvajati za plaćanje kamate - ističe Zdravković.

Miroslav Zdravković
Miroslav Zdravković

Aleksandar Stevanović
Aleksandar Stevanović

Stevanović: Otplaćujemo samo kamateDa se duga nikada nećemo osloboditi smatra i ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.- To se nikad neće desiti, dug se ne smanjuje jer se on ne otplaćuje već se refinansira, a otplaćuje se samo kamata. Pitanje je da li ćemo moći da dobijemo refinansiranje duga po istim kamatama i tu su mogući problemi. Dug se može smanjiti samo kao deo društvenog proizvoda, ali će on verovatno ostati isti - smatra Stevanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track