Poslanici RS traže račune izgradnje Andrićgrada

Poslanici RS traže račune izgradnje Andrićgrada

Društvo -
Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović zatražio odgovor na pitanje o tome kako je moguće da Kusturica dobije 51 odsto vlasništva nad javnim dobrom, u koje do sada, osim ideje, nije ništa uložio

BANJALUKA - Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Miroslav Kojić zatražio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske odgovor na pitanje o tome koliko košta izgradnja "Andrićgrada" u Višegradu i kakva je vlasnička struktura.

On je, u toku rasprave o Nacrtu zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, zatražio podatke o tome koliko su za "Andrićgrad" platili RS, Opština Višegrad i reditelj Emir Kusturica koji u zajedničkom preduzeću s Vladom RS ima većinski kapital.

Kojić, poslanik SDS-a iz Višegrada, naveo je da se ta opština kreditno zadužila četiri miliona maraka (oko dva miliona evra) za izgradnju "Andrićgrada". On je naveo da je od Ministarstva trgovine i turizma dobio informaciju da je u izgradnju "Andrićgrada" u Višegradu do sada uloženo gotovo 16 miliona maraka (oko osam miliona evra).

Po toj informaciji, najviše je dato budžeta RS, te iz "Elektroprivrede RS", ali u preduzeću formiranom za realizaciju tog projekta, Kusturica je većinski vlasnik. Vrednost projekta procenjuje se na 35 miliona maraka (oko 17,5 miliona evra).

Po informaciji Ministarstva trgovine i turizma, konačna vlasnička struktura "Andrićgrada" definisaće se po završetku projekta. Po ugovoru koji su 2011. godine potpisali Vlada RS, opština Višegrad i Kusturica, Vlada RS i Opština Višegrad imaju po 24,50 odsto vlasništva, a Kusturičino preduzeće "Lotika" 51 odsto "Andrićgrada".

Poslanik SDS Boris Jerinić upitao je "gde su pare građana RS i koliko je uložio Kusturica", dok je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović zatražio odgovor na pitanje o tome kako je moguće da Kusturica dobije 51 odsto vlasništva nad javnim dobrom, u koje do sada, osim ideje, nije ništa uložio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track