Akreditovano 17 domova zdravlja

Za bolji kvalitet

Akreditovano 17 domova zdravlja

Društvo -
Još osam domova u ovoj godini započeće postupak akreditacije kako bi poboljšali kvalitet zdravstvenih usluga

BEOGRAD - Predstavnici 17 domova zdravlja dobili su danas sertifikate o akreditacijama svojih ustanova, a još osam domova u ovoj godini započeće postupak akreditacije kako bi poboljšali kvalitet zdravstvenih usluga, a time i zadovoljstvo pacijenata.Cilj akreditacije domova zdravlja, kako je naglasio pomoćnik ministra zdravlja Zoran Kovačević, je unapređenje kvaliteta lečenja i bezbednosti pacijenata, uspostavljanje poverenja pacijenata i unapređenje menadžmenta u zdravstvu.

Ukazujući da se u vreme ekonomske krize i recesije svi suočavaju sa pitanjem kako povećati delotvornost zdravstvenog sistema, Kovačević je naveo da je važno naći ravnotežu budući da sa jedne strane zdravstveni sistem suočen sa povećanim zahtevima pacijenata, a sa druge sa smanjenjem sredstava.

Kovačević je izrazio nadu i da će se sistem sačuvati od "potkopavanja", a da bi bilo dobro da proces akreditacije kao vid poboljšanja kvaliteta usluga u zdravstvu bude obavezan za domove zdravlja, a ne dobrovoljan, kako do sada.

Sertifikate za obavljen proces akreditacije u 2012. godini danas su, u Skupštini Srbije, dobili domovi zdravlja u Bačkoj Topoli, Blacu, Doljevcu, Ivanjici, Nišu, Novom Sadu, Rekovcu, Kosjeriću, Užicu, Požegi, Vranju, Žabarima i beogradskim opštinama Novi Beograd, Savski venac, Stari grad, Zemun i Grocka i to šest domova zdravlja na period od sedam godina, devet na period od tri godine i dva na period od jedne godine.

Ugovore za sprovođenje akreditacije u 2013. godini potpisali su domovi zdravlja Brusu, Knjaževcu, Lapovu, Novom Pazaru, Vršcu, Žitištu, Žagubici i Žitorađi i dobili sredstva u iznosu od 34.5000 evra.

Direktorka Agencije za Akreditaciju zdravstvenih ustanova Snežana Manić objasnila je da se kroz postupak akreditacije suštinski menja organizacija, način rada domova zdravlja tako da korisnici dobijaju bolju zdravstvenu zaštitu.

Govoreći o projektu "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" u okviru koga se sprovodi akreditacija, kordinator za kvalitet Dragana Atanasijević je rekla da se projekat finansira iz kredita Svetske banke, a da je od 2010. godine u postupku akreditacije uključeno ukupno 80 domova zdravlja od kojih je 36 postupak prošlo uspešno, dok je prvi put u postupku akreditacije još 44 doma zdravlja.

Akreditacija obuhvata standarde lečenja u opštoj medicini, ginekologiji, pedijatriji i specijalističko-konsultativnoj službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track