NE ODUSTAJU: Hoće da kopaju nikl i na Mokroj Gori

Još traže dozvolu

NE ODUSTAJU: Hoće da kopaju nikl i na Mokroj Gori

Društvo -
Preduzeće je dobilo dozvole za istraživanje nikla na dve lokacije-na području između opština Vrnjačka Banja i Trstenik i na teritoriji opštine Topola, i podnelo zahtev za dozvole i istraživanja na području Mokre Gore, i da još čeka odgovor Ministarstva rudarstva

BEOGRAD - Kompanija "Srbija nikl" nastaviće sa istraživanjem nikla u opštinama Vrnjačka Banja, Trstenik i Topola, izjavio je rukovodilac te kompanije, Dragoslav Božović."Imamo rešenja koja smo dobili od nadležnog ministarstva, i insistiraćemo i dalje da u skladu s njima nastavimo taj posao", rekao je Božović novinarima, posle predstavljanja nacrta novog zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu.

Podsetivši da je preduzeće dobilo dozvole za istraživanje nikla na dve lokacije-na području između opština Vrnjačka Banja i Trstenik i na teritoriji opštine Topola, on je dodao da je "Srbija nikl" podnela zahtev za dozvole i za istraživanja na području Mokre Gore, i da još čeka odgovor Ministarstva rudarstva.

Božović je istakao da se novim nacrtom zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu oduzima moć lokalnim samoupravama, koje su bile protiv istraživanja nikla na svojim teritorijama, da odlučuju i daju odobrenja za taj posao. Takođe se onemogućava da neko bez najave i stručne argumentacije zaustavi istraživački posao, dodao je Božović.

Povodom nacrta tog zakona, o kojem je počela javna rasprava, Božović je najveću primedbu imao na član 11, kojim se država uvodi kao partner u sva istraživanja mineralnih sirovina koje su označene kao strateške.

"Nije jasno na koji način će to biti definisano, a investitorima je važno da to bude precizno i da se unapred zna u šta investitor ulaže kada je reč o strateškom parnerstvu", rekao je Božović.

On je kazao i da je problematično to što je ograničen rok od pet godina kompanijama da vrše eksploataciju sirovina, jer neke eksploatacije mogu da traju i decenijama.Investitorima je važno da imaju pravo i na duži period eksploatacije, jer su pre toga uložili velika sredstva u posao, naveo je Božović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track