Najnovije vesti

Srpski lekari se za transplantacije srca obučavaju u Zagrebu

Edukacija na Rebru

Srpski lekari se za transplantacije srca obučavaju u Zagrebu

Društvo
Transplantacije su sada mnogo jeftinije - nekada su troškovi na godišnjem nivou bili oko 100.000 do 150.000 evra, sada je taj trošak smanjen na 30.000 do 35.000 evra

BEOGRAD - Ekipa lekara iz Kliničkog centra Srbije (KCS) uveliko se priprema za posao transplantacije srca, edukacija kadrova se uglavnom radi na zagrebačkoj klinici "Rebro", a prva transplantacija se može očekivati u prvoj polovini ove godine, rekao je direktor KCS Miljko Ristić.

Ristić je objasnio da je za edukaciju lekara, koji će biti u timu za transplantaciju, uspostavljena saradnja sa tri transplantaciona centra i to u Zagrebu, Briselu i Parizu, ali da je zbog blizine, edukacija uglavnom usmerena na Zagreb.

"U Zagreb smo išli već nekoliko puta i taj program edukacije sa KBC "Rebro" je veoma efikasan, jer na vreme dobijemo obaveštenje kada će biti transplantacija. Dok ekipa iz Zagreba ode avionom po organ, mi već stignemo iz Beograda u Zagreb i ispratimo celu proceduru transplantacije i postoperativnu negu", naglasio je prof. Ristić.

On je dodao da edukacija u Zagrebu, u finansijskom pogledu, ne košta skoro ništa, a efikasnost edukacije je maksimalna.

Direktor KCS je podsetio da se u Hrvatskoj godišnje obavi 45 transplantacija srca i 150 transplantacija jetre."Dešava se da pošaljete ekipu u neki od svetskih transplantacionih centara na edukaciju i da se na organ čeka i po mesec dana, tako da su ogromni troškovi boravka. Zagreb nam je postao važan, jer su troškovi za jedan ili dva dana, koliko tamo provedemo, mnogo manji nego u nekoj drugoj zemlji sveta", naveo je Ristić.

Govoreći o važnosti transplantacije srca, Ristić je podsetio da je to procedura koja se radi u svetu više od 50 godina i da kod nas nije rađena uglavnom iz finansijskih razloga, ali da su sada troškovi znatno smanjeni.

"Kada su rađene prve transplantacije, cena troškova na godišnjem nivou bila je oko 100.000 do 150.000 evra, sada je taj trošak smanjen na 30.000 do 35.000 evra, tako da smo mi pod sugestijom Ministarstva zdravlja ozbiljno krenuli u savladavanje programa transplantacije", rekao je on.

Ristić kaže i da se ne zna tačno koliko pacijenata čeka na transplantaciju, ali se procenjuje da ima oko 50 kandidata za ovaj program.

"Mi imamo kompletno obrađenih devet pacijenata i to su uglavnom mlađi pacijenti koji ovim načinom života ne mogu dugo da izdrže. Nadam se da će dočekati da i kod nas zaživi program transplantacije", rekao je direktor KCS.

On je naglasio da početak programa transplantacije srca velikim delom zavisi od tehničkih momenata, pre svega nabavke neophodnih aparata koji pomažu rad oslabljenog srca do momenta kada se nađe odgovarajući donor.Ristić objašnjava da se ova mehanička pumpa ugrađuje pacijentima kojima je srce toliko oslabljeno da više ne može da funkcioniše uz pomoć lekova i da se na taj način premošćava period dok se ne pojavi donor.

On je naglasio da ima različitih aparata koji mogu da traju od sedam dana pa do nekoliko godina i u zavisnosti od toga i cene su različite.

"Mi smo u postupku javnih nabavki- tendera, trebovali dve vrste takvih aparata, što nam je neophodno za početak programa. Sama nabavka je dosta komlikovana i traje dva do tri meseca", zaključio je Ristić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...