DRUGA ŽRTVA: Grip odneo još jedan život u Srbiji
Foto: Nemanja Pančić

Institut Batut

DRUGA ŽRTVA: Grip odneo još jedan život u Srbiji

Društvo -
Oba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba na području Beograda, a 13. februara preminula je osoba sa područja Novog Sada

BEOGRAD - U Srbiji su do sada registrovana dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, rekla je nacionalna koordinatorka za grip Dragana Dimitrijević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Oba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba na području Beograda, a 13. februara preminula je osoba sa područja Novog Sada.

"Oba pacijenta bili su hronični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti. Kod njih je potvrđen virus gripa, ali ponavljam oni su bili hronični bolesnici", rekla je Dimitrijević.

Ona je rekla da je na Klinikama za hematologiju i nefrologiju Kliničkog centra Vojvodine registrovana epidemija virusa gripa koja je danas prijavljena Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". "Od 80 pacijenata, virus gripa tipa B registrovan je kod četiri pacijenta, a virus tipa A1(H1) registrovan je kod 13 pacijenata", kazala je Dimtrijević i apelovala na građane da izbegavaju posete bolnicama.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo pri Kliničko-bolničkom centru Dragiše Mišović u Beogradu zabranila je posete, potvrđeno je na toj klinici. Dimitrijevićeva je istakla da je epidemiološka situacija u Srbiji očekivana za ovaj period godine i da se preduzimaju sve mere za sprečavanje epidemije."Mi očekujemo i dalje povećanje broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u svim uzrastnim kategorijama. Pratimo situaciju svakodnevno i spremni smo da predupredimo sve moguće rizike", ocenila je Dimitrijević.

Prema poslednjim podacima, do 10. februara, u Srbiji je zabeleženo 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu što pokazuje i dalje srednju aktivnost virusa gripa sva tri tipa virusa A(H1), A(H3) i B. Potvrđeni slučajevi su s teritorije 14 okruga: Južnobačkog, Severnobačkog, Južnobanatskog, Braničeskog, Sremskog, Zapadnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Šumadijskog, Pirotskog, Zlatiborskog i Beogradskog okruga.

Zavod preporučuje vakcinaciju kao najefikasniju meru prevencije i navodi da je vakcina protiv gripa bezbedna. Zaključno sa 8. februarom u Srbiji je, od planiranih oko 300.000, od sredine novembra 2012. godine, vakcinisano 192.551 osoba. Najveći odziv je registrovan na teritorijama Zaječarskog i Borskog okruga od 85 odsto, odnosno 84 odsto, a najniži na teritoriji Nišavskog okruga od 42 odsto.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track