Pašanovi unuci: Kusturica na našoj dedovini diže grad

Traže nazad 5.000 duluma

Pašanovi unuci: Kusturica na našoj dedovini diže grad

Društvo -
Potomci višegradskog zemljoposednika najavili krivične prijave protiv Republike Srpske

SARAJEVO - Potomci višegradskog zemljoposednika Pašana Hadžića, na čijoj zemlji Republika Srpska (RS) i reditelj Emir Kusturica navodno grade Andrićgrad, Elzana Višnjić i Muhamed Pršeš najavili su krivične prijave protiv nadležnih za uzurpaciju imovine, poručivši da "neće dopustiti da im dedovina bude oduzeta".

"Andrićgrad je bespravno napravljen na Hadžić Pašanovoj zemlji. Mi imamo dokumente iz grunta, koji pokazuju da smo ranije bili vlasnici, a sad su to Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i Emir Kusturica. Pokrenućemo proces protiv njih“, tvrdi Pršeš na konferenciji za novinare u Sarajevu, javila je agencija Anadolija.

Pršeš je rekao da je Andrićgrad osnova za pokretanje ostalih postupaka za vraćanje oko 5.000 duluma (dulum je 1.000 metara kvadratnih) zemlje koja je bila u vlasništvu Pašana Hadžića.

Porodica ne želi novac, već samo da "sačuva ponos svoga dede", prekao je Pršeš dodavši da isto misli i 17 Pašanovih unučadi. On je rekao da svi oni žele povraćaj imovine i da neće dozvoliti gradnju crkve i manastira na toj zemlji. Pašas je, kako se navodi, zapitao zašto u Andrićgradu, pored crkve, nije sagrađena i džamija.

"Apelujem na sve Bošnjake da pokrenu postupak za vraćanje svoje imovine i da se bore protiv ove vlasti u RS. Vlast nema interesa. Ne vidim ko je od predstavnika vlasti došao ovde da se interesiuje. Ići ćemo do Strazbura i ako se tamo ne reši to pitanje, naći ćemo drugi način“, rekao je Pršeš.

Esad Hrvačić, advokat potomaka Pašana Hadžića, istakao je da je opština Višegrad sagradila Andrićgrad, ali se ispostavilo da se radi o zemljištu u privatnom vlasništvu porodice Hadžić.Reč je, tvrdi on, o dva dela zemlje, jednom od 7,5 duluma, koji nije bio nacionalizovan i drugog od 22 duluma.

http://www.youtube.com/watch?v=_f22w-D2JWA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track