PROTEST MLEKADŽIJA: Prosuli smo zdravo mleko!
Foto: Twiter

Seljacima prekipelo

PROTEST MLEKADŽIJA: Prosuli smo zdravo mleko!

Društvo -
Naše mleko je zdravo i bezbedno i nije mi jasno zašto se i ko poigrava sa nama”, rekao nam je proizvođač mleka iz Futoga i dodao da je ovo samo “još jedan udar na seljaka”
1 / 8 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Nekoliko stotina proizvođača mleka iz Vojvodine spontano se okupilo jutros ispred zgrade Vlade Vojvodine u znak, kako su sami rekli, “protesta zbog situacije sa mlekom, odnosno veštački izazvanom aferom”.

Naše mleko je zdravo i bezbedno i nije mi jasno zašto se i ko poigrava sa nama”, rekao nam je proizvođač mleka iz Futoga i dodao da je ovo samo “još jedan udar na seljaka”.

Kako smo mogli da se uverimo, ispred Banovine je bilo par stotina proizvođača, neki od njih su dovezlii traktore, a među onima koji su nezadovoljni reakcijama nadležnih na “aferu sa mlekom” bilo je i Novosađana, koji su, kako su nam rekli, došli da podrže proizvođače.

“Pijem mleko i uverena sam u njegovu ispravnost. Ne mogu da verujem šta rade našem seljaku, koji je i bez ove afere, uvek u “nemilosti” države”, kazala nam je Tatjana Latinović, Novosađanka koja je došla da, kako je rekla, “podrži vojvođanskog seljaka”.

Kako nezvanično saznajemo, proizvođačima se neko iz Pojkrajine u jednom trenutku i obratio, ali, s obzirom da nije bilo ozvučenja, niko ih nije čuo, niti je mogao da nam kaže o kome je reč.

Ono što je izvesno jeste da su ogorčeni proizvođači u znak protesta ispred Banovine prosuli nekoliko stotina litara mleka koje su poneli sa svojih farmi.

Podsećamo, Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine juče je demantovala informaciju da će danas organizovati protest ispred zgrade Vlade Vojvodine, a predsednica te asocijacije Sanja Bugarski je tom prilikom izjavila da se oni “ne bave politikom, nego ih intzeresuju proizvođači”.

Mlekadžije kažu da su prosuli nekoliko desetina litara mleka zbog izjave pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića da svojoj deci ne daje da piju mleko, jer tvrde da je njihovo mleko ispravno i da ga oni daju svojoj deci.

Učesnici protesta su, takođe, naveli da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje, kao i da je u mleku uvek bilo aflatoksina, ali da je problem nastao onog trenutka kada je izmenom propisa do tada maksimalno dozvoljeno prisustvo te supstance smanjeno sa 0,5 na 0,05 promila.

Proizvođač mleka iz Šajkaša Stanko Pavlović je rekao da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje.

"Da je Ješić hteo da nam pomogne on bi reagovao još letos i upozorio na pojavu aflatoksina u kukuruzu, međutim, on je ćutao, znao je da će se ovako nešto desiti da bi to iskoristio", rekao je Pavlović.

On je istakao da je ovo strahovit udar na proizvođače mleka, koji će oštetiti stočni fond u Srbiji.

Pavlović je naglasio da je zbog ove situacije dosta stoke poklano i da će biti poklano još više.

Među okupljenim seljacima bilo je i predstavnika mlekara, pa je tako vlasnik mlekare Sirela iz Maglića Slobodan Šijaković kazao da je "politika jako umočila ruke u mleko".

"Sve ovo je učinjeno da bi se na neki način rehabilitovao Dukat, jer je u Hrvatskoj utvrđeno da je mleko tog proizvođača neispravno, pa je onda bilo neophodno proglasiti neispravnim mleko svih proizvođača u Srbiji kako bi se stavili u ravan sa Dukatom", rekao je Šijaković.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine tokom protesta bila su parkirana i četiri traktora, a skup je obezbeđivala policija. Na Mlekare je na protest pozvala Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine.

Pred kraj protestnog skupa pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin pozvao je delegaciju okupljenih poljoprivrednika na razgovor u zgradi Vlade Vojvodine najavljujući da će tom razgovoru prisustvovati i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Međutim, poljoprivrednici su odbili taj poziv bez obrazloženja.

http://www.youtube.com/watch?v=yRobe4-sSak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track