Dežer: Ove zime manje azilanata iz Srbije

Lažni azilanti

Dežer: Ove zime manje azilanata iz Srbije

Društvo -
EU zvaničnik u Beogradu se nada da to što je broj lažnih azilanata iz Srbije sada manji, nije samo sezonska pojava

BEOGRAD - Šef Delegacije Evrope unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da manji broj lažnih azilanata iz Srbije dolazi u zemlje EU.Dežer je u pauzi konferencije o migracijama kazao novinarima u Skupštini Srbije da se nada da to što je broj lažnih azilanata iz Srbije sada manji, nije "samo sezonska pojava".

Njih je 2011. godine bilo više od 13.000, a dolazili su u EU i prošle godine. Dežer je istakao da Srbija treba da sprečava zloupotrebu traženja azila i da pojača kontrolu granice. On je naveo da se iz zemalja EU 99 odsto tražilaca azila iz Srbije pošalje natrag na osnovu sporazuma o readmisiji.

Neke od članica EU su ubrzale postupak za rešavanje zahteva za odobravanje azila, a na nivou EU se razmatra promena propisa koji regulišu ukupnu migracionu politiku. Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić je na skupu u Skupštini kazao da je Srbija "dala sve" da reši problem lažnih azilanata, i da očekuje da će tome pomoći ubrzavanje procedure za rešavanje zahteva za azil u zemljama EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track