DOČEKALE GA KOMŠIJE: Momčilo Perišić stigao kući
Foto: Zorana Jevtic

Povratak generala

DOČEKALE GA KOMŠIJE: Momčilo Perišić stigao kući

Društvo -
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije oko 13 časova Vladinim avionom sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"
1 / 10 Foto: Zorana Jevtic

BEOGRAD - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, koga je Haški tribunal u četvrtak oslobodio optužbi za ratne zločine stigao je vladinima avionom u 12.50 sati na beogradski aerodrom “ Nikola Tesla”, javlja reporter Kurira.

- Pozdravljam Srbiju! Borio sam se za pravdu i istinu i drago mi je da je istina pobedila, rekao je na početku konferencije general Perišić i dodao:

Branio sam čast naroda i živote svojih saboraca, posle toga sam se sa demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Hagu sam branio svoju čast.

"Ovo je dokaz da uporan, istrajan i pismen general može da pobedi na više frontova", rekao je Perišić novinarima na beogradskom aerodromu.

Prema njegovim rečima, oslobađajuća presuda je skroman doprinos da Srbija dobije mesto koje joj pripada u međunarodnoj zajednici i da se sa nje skine anatema kada se radi o kršenju običaja rata.

Perišić je iz vladinog aviona izašao zajednom sa svojom surpugom i sinom, koji su u sudnici davali mu podršku i pratili samo izricanje oslobađajuće presude. Njega su na pisti dočekali predstavnici Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, dok su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija čekali u vip salonu. Njegovi stric i brat nisu želeli da daju nikave izjave za medije.

General je mnogo skromnije dočekan nego što su to bili hrvatski generali Gotovina i Markač, kojima je u Zagrebu priređen spektakularni doček, kao i Ramuš Haradinaj koji je u Prištini dočekan uz počasnu partnju i ovacije na ulicama Prištine.

Perišić nije želeo da odgovara na novinarska pitanja, rekavši da ga čeka porodica i da će biti vremena za viđenje sa medijima.

Žalbeno veće Haškog suda naložilo je da Perišić, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, odmah bude pušten na slobodu.

Poništavajući tu presudu, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Branilac generala Momčila Perišića Novak Lukić izjavio je da oslobađajuća presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije u Haškom sudu dokazuje da "postoji nešto što se zove pravda, ma koliko u nju sumnjali tokom suđenja"."General Perišić je sada slobodan čovek. Ovo je uspeh malog tima ljudi, koji je pet godina radio na ovom slučaju, pre svega rukovođen željom samog Perišića da dokaže svoju nevinost, od prvog dana ne prihvatajući ponude i nagodbe", rekao je Lukić posle izricanja presude.

Prema njegovim rečima, ono što je predsedavajući apelacionog veća Teodor Meron rekao, pokazuje da je žalbeno veće podržalo ono što je Perišićeva odbrana tvrdila od početka."Nadam se da će ova presuda pokazati da su priče o umešanosti Vojske Jugoslavije u ratne sukobe bile samo predrasude, koje su forsirali ljudi koji nisu želeli da čuju činjenice i dokaze", naglasio je Lukić.U septembru 2011. prvostepeno veće Tribunala nepravosnažno je generala Perišića osudilo na 27 godina zatvora.

Proglašen je bio krivim za pomaganje i podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95 i raketnih napada na civile u Zagrebu u maju 1995.General Perišić jedini je oficir VJ osuđen pred Tribunalom za zločine u BiH i Hrvatskoj. Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić za zločine u Vukvoaru osuđeni su na 10 i 20 godina zatvora kao oficiri JNA.

Po prvostepenoj presudi, general Perišić (68) pomagao je i podržavao artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) 1993-95; ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanje stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i raketne napade na Zagreb sa polozaja snaga Republike Srpske Krajine (RSK) u maju 1995.Prema presudi, Perišić je, kao načelnik GŠ VJ, srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH pružio ključnu personalnu i logističku podršku, iako je znao da su one u svojim operacijama počinile teške zločine.Presudom je utvrđeno i da je Perišić imao direktnu komandu nad vojskom RSK.

Prvopstepena presuda doneta je većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike imao suprotno mišljenje, zalažući se za oslobađanje generala Perišića.U žalbi koju je podnela na presudu, Perišićeva odbrana navela je, kao jedan od ključnih, argument sudije Molotoa da vođenje rata nije zločin.

http://www.youtube.com/watch?v=DGILPsXhfHs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track