Ništa ne pitajte državu, odraće vas za 10.000 dinara!

Našli kako da pljačkaju građane

Ništa ne pitajte državu, odraće vas za 10.000 dinara!

Društvo -
Zbog samovoljnog tumačenja Zakona o državnim administrativnim taksama, svaki odgovor na pitanje državni organi građanima naplaćuju skoro 100 evra?!

BEOGRAD - Našli način da se odbrane od pitanja.Građanin koji od nekog državnog organa zatraži pojašnjenje određene zakonske nedoumice skupo će to platiti. Naime, svako pitanje upućeno državnim organima, verovali ili ne, košta 10.000 dinara.SamovoljaPrema Zakonu o republičkim administrativnim taksama, tarifnim brojem 2, propisano je da je taksa za fizička lica koja se obrate državnim organima za davanje mišljenja, tumačenja ili objašnjenja republičkih propisa 1.260 dinara. Problem je u tome što državni organi ovaj zakon tumače kako im odgovara, pa i fizičkim licima naplaćuju 10.330 dinara, koliko, po istom zakonu, iznosi taksa za pravna lica.Najgore od svega jeste to što građanin koji nema para da se „obrati državi“, a po vlastitom tumačenju zakona nešto pogreši, može biti prekršajno gonjen jer ga nepoznavanje zakona ne oslobađa odgovornosti.- Poslao sam nekoliko pitanja Narodnoj banci Srbije da mi pojasni moja prava u vezi s kreditom koji sam uzeo od jedne banke. Dobio sam odgovor da moram da uplatim 10.000 dinara po pitanju ako hoću da mi odgovore. To znači da moram da radim mesec dana kako bih platio nekoliko pitanja. A posle kažu građani su krivi jer se nisu raspitali - kaže sagovornik Kurira koji je želeo da ostane anoniman.Kršenje pravaAdvokat Vojin Biljić kaže da je ova odredba u suprotnosti sa članom 6. stav 1 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava zato što ona predstavlja kršenje prava na pristup državnom organu.- Posledica cele priče je banalna situacija u kojoj svaki treći zaposleni radi u državnoj upravi, a njegov odgovor na pitanje građanina košta 10.000 dinara. Dovoljno je da državni službenik mesečno odgovori na četiri pitanja i zaradi platu, a da građanin Srbije radi mesec dana samo da bi saznao da li je nešto u skladu sa zakonom ili nije - kaže Biljić.

U NBS i ministarstvu ćuteIz Ministarstva finansija i privrede, u čijoj je nadležnosti ova problematika, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na naša pitanja. Ni iz Narodne banke Srbije nisu stigli odgovori na pitanje zbog čega naplaćuju po pitanju građana 10.000 dinara kad je Zakonom o republičkim administrativnim taksama propisano da pitanje košta 1.260 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track