Na hiljade mališana bez zubnih proteza!

Deca će nam biti krivozuba

Na hiljade mališana bez zubnih proteza!

Društvo -
Neki domovi zdravlja u Beogradu i u Srbiji nemaju specijalistu ortopedije vilice jer je prema RFZO za ovu uslugu u opštini potrebno 8.500 mališana

BEOGRAD - Ispaštaju najmlađi.Više od 8.000 dece samo iz opštine Stari grad ne može da koristi usluge specijaliste za ortopediju vilice jer ova ustanova nema ugovorenog ortodonta sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Deca iz ove i nekoliko drugih opština ostala su bez specijaliste zbog birokratskih igara.Prema RFZO, za ovu uslugu potrebno je 8.500 dece, a opština Stari grad ima „samo“ 8.434 deteta!Problem postojiUkoliko ustanova gde se dete leči nema ugovorenog specijalistu za ortopediju vilice, usluge bi trebalo da se naplaćuju, ali deci ispod 18 godina zakonom je zabranjeno naplaćivati bilo kakve lekarske usluge.Iz Doma zdravlja u Siminoj potvrđeno nam je da ovaj problem postoji, ali da bi po obećanjima uskoro trebalo i da se reši.Sporna birokratija- Istina je. U julu 2012. promenjen je kadrovski plan i od tada nemamo nijednog ortodonta. To znači da svu decu koja bi trebalo da koriste proteze koje se skidaju i vraćaju, prosleđujemo u druge domove zdravlja. Da bi se dobio specijalistički tim, potrebno je da 8.500 dece ima izabrane zubare kod nas, a taj broj dece mi nemamo - kaže za Kurir Aleksandra Rajčević, šef odeljenja dečje i preventivne stomatogije i ortopedije vilice u DZ u Siminoj. Ona napominje da je Registar izabranog lekara pre isteka roka od šest meseci za preregistraciju dece čiji su zubari penzionisani objavio njihov konačan broj.- Oni su decu koja nisu izabrala stomatologa pre vremena otpisali i dali broj od 6.330, što umanjuje mogućnost dobijanja ortodontskog tima - kaže Rajčevićeva.Ovaj problem postoji i širom Srbije. Od 158 DZ u Srbiji, samo u 88 imaju ugovorenog specijalistu za ortopediju vilice, a decu na preglede šalju u najbliže gradove.

Kod dece sve češće anomalije zubaStomatog dr Vuk Vilotijević tvrdi da zbog birokratske procedure ispaštaju najmlađi.- Zbog zakasnelog ili uopšte nesprovedenog ortodontskog tretmana, deci se pogoršavaju postojeće anomalije zuba. Sam problem je mnogo veći jer se svakim odlaganjem odlaska kod specijaliste oštećuju zubi, njihov potporni aparat, zagrizaj, a sve to može da bude preduslov za krivljenje zuba, lošije održavanje oralne higijene i stvaranje karijesa kod dece - kaže Vilotijević za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja