Ljajić: Država ne utiče na cene
Foto: KURIR

Socijalna korpa

Ljajić: Država ne utiče na cene

Društvo -
Država i Vlada su se izvukle iz koncepta socijalne korpe, da ne bi bili tuženi za populizam i ostavili su kompanijama da promovišu društvenu odgovornost, naveo je ministar trgovine

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da uvođenje socijalne korpe nije populistički potez i da država ne reguliše cene na tržištu, već da ta akcija pokazuje društveno odgovorno poslovanje kompanija.

"Ovo je pokušaj da u uslovima ekonomske i socijalne krize obezbedimo namirnice po što pristupačnijim cenama", rekao je Ljajić.

On je naglasio da su se država i Vlada izvukle iz koncepta socijalne korpe, da ne bi bili tuženi za populizam i ostavili kompanijama da promovišu društvenu odgovornost, a kako je naveo, taj koncept odgovara i trgovcima i potrošačima. Kako je ocenio, trgovci su na ovaj način povećali promet, za neke robe i do 30 odsto, a potrošači su dobili niže cene.

"Mi ništa više od ovog u datim okolnostina ne možemo da preduzmemo", rekao je Ljajić.

On je dodao da "nisu izmislili toplu vodu" sa konceptom socijalne korpe, jer ta akcija postoji na sličan ili isti način u mnogim zemljama, kao i u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, država će na srednji rok raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, jačanju konkurencije i dovođenju novih trgovinskih lanaca.

Ljajić je naveo da se za sada za učešće u socijalnoj korpi, koje je dobrovoljno, prijavilo sedam trgovinskih lanaca i devet proizvođača, a da se pregovara sa još dva trgovca. Trgovinski lanci ponudili su od početka aprila u svojim radnjama proizvode iz socijalne korpe po cenama nižim i do 30 odsto za određene proizvode prehrane i kućne hemije.

Ljajić je rekao i da je pre nekoliko dana razgovarao sa predstavnicima švedskog proizvođača nameštaja IKEA, koji planira da otvara robne kuće u Srbiji, i da je dogovoreno da oni sami saopšte kad i na koji način kreću da posluju u Srbiji.

"Evidentno je da će oni početi da rade u Srbiji, a sami će obavestiti javnost kada će to biti", rekao je Ljajić. On je rekao da za sada nema nikakvih prepreka za to i da im država pruža svu logističku podršku da dobiju sva potrebna dokumenta, kao i da taj proceš teče nesmetano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track