Srbija obeležava Svetski dan Roma
Foto: Tanjug

8. april

Srbija obeležava Svetski dan Roma

Društvo -
Nizom manifestacija u Srbiji će se skrenuti pažnja javnosti na težak položaj romske populacije, a predsednik Tomislav Nikolić primiće delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Srbiji će danas nizom manifestacija biti obeležen Svetski dan Roma - 8. april, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj romske populacije, a predsednik Tomislav Nikolić primio je delegaciju Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Tokom razgovora, predstavnici Romske nacionalne zajednice upoznali su Nikolića sa problemima sa kojima se danas Romi u Srbiji suočavaju, okolnostima u kojima žive i zatražili da im pomogne u ostvarivanju prava. Predsednik Srbije istakao je da je zaštita prava nacionalnih manjina u Srbiji zagarantovana Ustavom i da Republika Srbija mora da štiti njihova prava, kao i da im se, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja identiteta, jemči posebna zaštita.Povodom Svetskog dana Roma, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje konferenciju "Romi između inkluzije i evropskih integracija", na kojoj će govoriti i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.Na skupu, koji će otvoriti direktorka Kancelarije Suzana Paunović, učestvovaće i ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, a prisutnima će se obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Meho Omerović, kao i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.Zahvaljujući donaciji EU 202 romske porodice dobiće stanove u zgradama koje će biti izgrađene u naredne dve godine.

Protokol o saradnji u učešću grada Beograda u realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja romskih porodica iz nekadašnjih nehigijenskih naselja "Belvil" i "Gazela" finansira se iz IPA pretpristupnih fondova.

EU je preko Kancelarije UN za projektne usluge izdvojila 3,6 miliona evra za trajni stambeni smeštaj porodica koje su trenutno smeštene u pet novoformiranih naselja u Makišu.U Vladičinom Hanu biće organizovan okrugli sto na temu Dekada inkluzije Roma od 2005-2015 i rezultati do 2013. godine sa osvrtom na sfere obuhvaćene dekadom i iznalaženj rešenja pomoći Romima koji su vraćeni na osnovu readmisije, dok će na centralnom gradskom platou u Surdulici biti organizovan kulturni program.Povodom 8. aprila, Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije organizuje okrugli sto "Kuda idu Romi Srbije".Predsednik Nacionalnog saveta Vitomir Mihajlović rekao je da su osnovni problemi Roma siromaštvo, diskriminacija i velika stopa nezaposlenosti, kao i da je položaj te nacionalne manjine u Srbiji poboljšan formiranjem Nacionalnog saveta.On je istakao da su problemi pripadnika te manjine i niska stopa obrazovanja, ali i problemi kada je u pitanju zdravstvo i dodao da je najvažnija integracija Roma u društveni, politički, ekonomski, kulturni i socijalni život.Mihajlović je naveo da od 2.000 godine postoji politička volja u državi da pomogne romskoj nacionalnoj zajednici, ali da to nije dovoljno, već da su potrebna i konkretna dela.On je ocenio i da se položaj Roma mnogo poboljšao od formiraja Nacionalnog saveta."Romi su mnogo prepoznatljiviji sada, makar u tom dela kada se većinski narod, država i međunarodne organizacije upoznaju sa problemima koji stalno serviramo", rekao je Mihajlović i dodao da se nikada više nije govorilo o problemima Romima nego od kada je osnivan Nacionalni savet.Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma.Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Subvencije za zapošljavanje RomaNacionalna služba za zapošljavanje objavila je danas javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta za zapošljavanje nezaposlenih Roma u 2013. godini. kako se navodi u oglasu, subvencija se odobrava privatnim preduzećima, u jednokratnom iznosu, poslodavcima koji zapošljavaju do 19 nezaposlenih lica romske nacionalnosti.Visina subvencije zavisi od razvijenosti opštine u kojoj je sedište poslodavca, kao i od broja lica koja zapošljavaju i kreće se od 100.000 dinara do 400.000 dinara po zaposlenom. Poslodavac je dužan da zaključi ugovor za nezaposlenim na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom u trajanju od najmanje dve godine i da izmiruje doprinose. Rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 31. maj 2013. godine.

Podrška Roma državnom vrhu

Državni vrh Srbija može da računa na podršku romske nacionalne zajednice i Romske partije kakvu god odluku da donese kada je u pitanju ponuda Brisela, izjavio je danas predsednik te partije Srđan Šain.

Šain je na Međunarodni dan Roma rekao da Romi na jasan način žele da pruže podršku državnom vrhu da se nađu najbolja rešenja za kosovsko pitanje.“Obično na današnji dan govorimo kako su Romi višestruko manje zaposleni u Srbiji i kako su višestruko diskriminisani, ali danas želimo na jasan način da pružimo podršku državnom vrhu da se nađu najbolja rešenja za Kosovo i Metohiji”, rekao je Šain, koji je i poslanik kluba SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track