Selaković: Nedopustiva nedodirljivost članova VSS i DVT
Foto: Print Screen

Selaković: Nedopustiva nedodirljivost članova VSS i DVT

Društvo -
U tim zakonima u ovom trenutku nedostaje sistem odgovornosti. U ovom trenutku imate člana V S S-a ili DVT-a koji je faktički nedodirljiv i to je nedopustivo, rekao je NIkola Selaković

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je nedopustivo što su članovi Visokog saveta sudstva (V S S) i Državnog veća tužilaca (DVT) po aktuelnim propisima faktički nedodirljivi, ali da bi trenutno izmena zakona o V S S i DVT zbog personalnih rešenja bila politički pritisak.

"U tim zakonima u ovom trenutku nedostaje sistem odgovornosti. U ovom trenutku imate člana V S S-a ili DVT-a koji je faktički nedodirljiv i to je nedopustivo", rekao je Selaković novinarima u Ministarstvu pravde. On je, međutim, istakao, da je čvrsto opredeljenje vlade ojačavanje slabih i krhkih insititucija odnosno institiucionalni, a ne personalni pristup rešavanju problema.

Selaković je istakao da izmene tih zakona nisu dobre u ovom trenutku, ali da će biti sprovedene u budućnosti. Upitan o kritikama da se prilikom izbora pomoćnika sudija i tužilaca favorizuju diplomci Pravosudne akademije, Selaković je istakao da će se truditi da budu obezbeđeni što bolji i nepristrasniji kriterijumi za prijem.

On je najavio da će biti raspisani novi dopunski konkursi za izbor novih sudija u prekrešajnim i osnovnim sudovima. "Apsolutno razumem sve primedebe tužilačkih i sudijskih pomoćnika. U Srbiji se u ovom trenutku u sudovima i javnim tužilaštvima nalazi 1.729 tužilačkih i sudijskih pomoćnika i to je ogroman broj, ali jedan veoma respektabilan i veliki resurs za srpsko pravosuđe", rekao je on. "Moj apel svima je da konkurišu na Pravosudnu akademiju, ali da znaju da ih kao država ne zaboravljamao i da će na narednim konkursima imati potpuno otvoren sistem koji će biti jasan ni nepristrasan", istakao je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track