Posmrtni ostaci kraljica Marije i Aleksandre uskoro u Srbiji
Foto: TANJUG

Posmrtni ostaci kraljica Marije i Aleksandre uskoro u Srbiji

Društvo -
One će, zajedno sa kraljem Petrom Drugim, čiji su posmrtni ostaci dopremljeni u januaru, biti sahranjene, uz sve državne počasti, 26. maja u porodičnoj grobnici na Oplencu

BEOGRAD - Posmrtni ostaci Marije Karađorđević, žene kralja Aleksandra i majke kralja Petra Drugog, iz Londona će biti dopremljeni 29. aprila.

I posmrtni ostaci poslednje jugoslovenske kraljica i supruga Petra Drugog, Aleksandre Karađorđević, prvi put će se na tlu zemlje na čijem je tronu bila, naći 9. maja.

One će, zajedno sa kraljem Petrom Drugim, čiji su posmrtni ostaci dopremljeni u januaru, biti sahranjene, uz sve državne počasti, 26. maja u porodičnoj grobnici na Oplencu.

Do sahrane 26. maja, posmrtni ostaci srpskih kraljica počivaće, zajedno sa telom kralja Petra Drugog, u dvorskoj kapeli u kraljevskom kompleksu na Dedinju.

Kraljica Marija (1900-1961) sada počiva na groblju u Grogmoru, u blizini vindzorskog zamka, gde je sahranjena i njena baka, engleska kraljice Viktorija.

"Sve je obavljeno na jedan fin način kako se to i radi u zemljama koje drže do reda i svoje istorije. Saglasnost su dali kraljica Elizabeta i kanterberijski nadbiskup", rekao je Oliver Antić, član vladine komisije za prenos posmrtnih ostataka i sahranu članova kraljevske porodice i savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

Telo kraljice Aleksandre (1921-1993), koja nikada nije kročila na tle Jugoslavije i Srbije, pridružiće se svekrvinom 9. maja, nakon što je grčka kraljevska porodica dala saglasnost da njeni posmrtni ostaci, koji sada počivaju u Atini pored roditelja, budu premešteni na Oplenac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track