POSLEDNJI INTERVJU KUSTURICE: Ja sam medijski mrtva ličnost!
Foto: Marina Lopičić

POSLEDNJI INTERVJU KUSTURICE: Ja sam medijski mrtva ličnost!

Društvo -
Kusturica je rekao da se sa ovim danom "ispisao" iz Parka prirode Mokra Gora, jer je bio "ljut i povređen" zbog prijave državnog revizora

BEOGRAD - Reditelj Emir Kusturica izjavio je u nedelju veče da je "medijski mrtva ličnost", odnosno da više neće davati intervjue, niti izjave za medije.

Kusturica je rekao da se sa ovim danom "ispisao" iz Parka prirode Mokra Gora, jer je bio "ljut i povređen" zbog prijave državnog revizora, ali i da ne može da bude službenik vlade.

"Beograd je do pre nekoliko meseci ličio na Njujork, prihvatao je sve najbolje sa Balkana i prostora južnih Slovena. Sada ulazi u fazu "Šumadija drim" u kojoj nije obeleženo dva veka tragičnog junaka kosovske misli Njegoša", rekao je Kusturica.

Kusturica je pomenuo izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da su svi žitelji Bosne - Bosanci i kazao: "Tako mu je i Njegoš valjda Crnogorac, a ne Srbin".

Reditelj je naglasio da ne želi da učestvuje u tome. "To govorim ne kao politčar, nego kao čovek koji želi da bude konstruktivan i autonoman", istakao je on.

Što se tiče Parka prirode Mokra Gora izjavio je, kao što je već objavljeno u medijima, da je međunarodna revizorska komisija utvrdila da je materijalna vrednost onoga što je tamo učinjeno 2,7 miliona evra, a da je država uložila jedan milion.

Otuda moj revolt, ukazao je Kusturica, pitajući kako je DRI mogla da previdi 1,7 miliona evra, a da ga proziva za sitnu proceduralnu grešku od 7.000 evra.

Kusturica je napomenuo da mu je neko poslao revizora. Na pitanje voditeljke o kome je reč, nije želeo da odgovori, ali je to doveo u vezu sa svojim protivljenjem eksploataciji nikla.

Na pitanje o Kosovu i sporazumu iz Brisela, ponovio je svoj poznati stav da nijedna vlast kriva, već da je to dug proces.

Ni ona prošla nije učinila mnogo više, pa ni prethodna. Tu ne treba tražiti krivicu. Istorija će pokazati zašto je posle 600 -700 godina baš sada važno da se stvar reši, rekao je poznati reditelj.

Kusturica je govorio o svojoj novoj knjizi priča, kao i o filmu "Ljubav i rat" koji sprema, ali je ocenio da je u ovom veku izvršen atentat na umetnost i da su političari preuzeli javni glas.

Glas umetnika se nekada čuo i bio je uvažavan, a danas političari drže sve, izjavio je Kusturica u svom, kako je ponovio, poslednjem intervjuu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track