Obeleženo 14 godina od bombardovanja kineske ambasade
Foto: KURIR

Agresija 1999.

Obeleženo 14 godina od bombardovanja kineske ambasade

Društvo -
Ambasada je pogođena sa tri projektila i tada je poginulo troje kineskih novinara

BEOGRAD - Danas se navršava 14. godina od kada je, tokom vojne intervencije protiv tadasnje SRJ, u NATO bombardovanju zgrade kineske ambasade u Novom Beogradu poginulo troje kineskih novinara. Ambasada je pogođena sa tri projektila, odnosno južni deo zgrade pogodile su dve rakete - jedna poslednji sprat, a druga prizemlje.

Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja u Novom Beogradu - vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja. Uništene su i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su značajna oštećenja pretrpeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i stambeno-poslovni centar "YBC" (JU biznis centar).

Tim povodom, ambasador Kine Džang Van Su, dopisnici kineskih medija iz Beograda i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) odali su danas počast kineskim novinarima stradalim u NATO bombardovanju, saopštio je UNS. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović rekla je da je UNS svestan žrtve koju su kolege podnele, jer su bili naši prijatelji i solidarni sa nama, navodi se u saopštenju. U napadu NATO bombardera na ambasadu Narodne republike Kine 7. maja u 23 sata i 45 minuta poginuli su Sing Sing i Đi Đing, dopisnici dnevnog lista Guang Ming Žibao i Šao Junhuan, dopisnik kineske nacionalne novinske agencije Sinhua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track