SABOR SPC: Njegoša za sveca!

Dva veka od smrti Petra Drugog Petrovića

SABOR SPC: Njegoša za sveca!

Društvo -
Sa strahopoštovanjem su o njemu, kao svetom čoveku, govorili ranije mitropoliti i narod kroz istoriju, poručio mitropolit Amfilohije

BEOGRAD - Na redovnom majskom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC raspavljaće se o predlogu da Petar Drugi Petrović Njegoš bude proglašen za sveca! Ove godine se obeležava 200 godina od rođenja Njegoša. Mitropolit Amfilohije je rekao da se o tom predlogu dugo govorilo. "Da ne kažem, od Njegoševe smrti. Sa strahopoštovanjem su o njemu, kao svetom čoveku, govorili ranije mitropoliti i narod kroz istoriju", kaže Amfilohije koji će lično, kao mitropolit crnogorsko-primorski, podneti ovu inicijativu Svetom arhijerejskom Saboru.

Na Saboru će biti ispitano i kome je do sada sve dodeljen orden Svetog Save, jer se nekoliko dobitnika tog visokog priznanja SPC nalazi iza rešetaka. Nekoliko njih je predložio nedavno penzionisani vladika Vasilije Kačavenda. Na toj listi se nalazi i nekoliko političara.

Ko su dobitnici najvišeg odlikovanja?

Među novijim dobitnicima ovog najvišeg odlikovanja koje dodeljuje SPC u poslednjih nekoliko godina našli su se sportisti poput Novaka Đokovića, Vlada Divca i Dejana Bodiroge, zatim pisci, kulturni radnici i lekari poput Matije Bećkovića, Emira Kusturice, Radoša Ljušića, Nikole T. Kašikovića, srpskog hirurga dobrovoljca Miodraga Lazića, te privrednici i političari Miroslav Mišković, Bogoljub Karić, Milka Forcan, Slobodan Radulović, Draško Petrović, Siniša Nikolić i mnogi drugi, podseća portal Kurira.

Petar II Petrović Njegoš (Foto: Wikipedia)
Petar II Petrović Njegoš (Foto: Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track