Episkop Filaret glavni finansijer i savetnik Dveri
Foto: Kurir

Saznanja obaveštajnih službi

Episkop Filaret glavni finansijer i savetnik Dveri

Društvo -
Zahvaljujući svojim kontaktima, Filaret je 2011. godine povezao pokret Dveri sa Srpskom bankom kako bi im omogućio novac za predstojeće izbore

BEOGRAD - Episkop mileševski Filaret jedan je od glavnih finansijera i savetnika pokreta Dveri, koji su se na proteklim izborima pojavili i kao politička stranka.

Zahvaljujući svojim kontaktima, Filaret je 2011. godine povezao pokret Dveri sa Srpskom bankom kako bi im omogućio novac za predstojeće izbore, piše u dokumentima o vladici Filaretu, koja su godinama vodile srpske bezbednosne službe.

Uoči održavanja Parade ponosa i planirane "Porodične šetnje" u organizaciji Dveri vladika Filaret je funkcioneru ovog pokreta Bošku Obradoviću sugerisao da Dveri treba da sačine proglas, koji će platiti SPC, a koji će biti besplatno distribuiran tokom pokupljanja na proslavi u Mileševi 6. i 7. oktobra 2011. godine.

Prema navodima iz dokumenata, u oktobru 2011. godine Boško Obradović je zajedno sa aktivistima Dveri iz Leposavića boravio u Mileševi, gde je razgovarao sa bivšim ambasadorom Rusije Aleksandrom Konuzinom, koji je došao da osvešta zvona na manastirskoj crkvi.

Istog dana Filaret je, kako se navodi, obavestio Obradovića da sa Slavenkom Terzićem, aktuelnim ambasadorom Srbije u Moskvi, planira kako da podrže Dveri na predstojećim izborima.

Iznose se i optužbe na račun vladike Filareta o malverzacijama sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC "Čovekolublje", kao i tvrdnje srpskih izbeglica iz Hrvatske da je vladika Filaret, zajedno sa bivšim komandantom SDG Željkom Ražnatovićem Arkanom, prisustvovao likvidaciji Hrvata 1991. godine u Erdutu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja