14 TAČAKA: Poslanici ponovo u klupama
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

14 TAČAKA: Poslanici ponovo u klupama

Društvo -
Na dnevnom redu Predlog zakona o železnici, prava pacijenata, ali i učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji EU na Maliju

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu je 14 tačaka, među kojima je i Predlog zakona o železnici.

Pored toga, raspravljaće se i o pravima pacijenata, učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji EU na Maliju i drugim aktima.

Poslanici će u prvoj tački dnevnog reda razmatrati predloženi zakon o železnici, koji donosi niz novina, od kojih se jedna odnosi na uvođenje Nacionalnog programa železničke infrastrukture koji, na predlog Vlade Srbije, donosi parlament i predstavlja planski akt od nacionalnog značaja u oblasti železnice.

Takođe, tim predlogom zakona je predvideno izmeštanje odredaba koje se odnose na bezbednost železnickog saobraćaja u Nacrt zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice, a proširuje se i delokrug Direkcije za železnice na donošenje određenih propisa od velikog značaja za bezbednost železnickog saobraćaja.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da će ta stranka podržati Predlog zakona o železnici ako bude usvojen njen amandman kojim traži da pokrajina Vojvodina i lokalne samouprave mogu da upravljaju železničkom infrastrutkurom na svojoj teritoriji.

"Najbitnije je da AP Vojvodina može da ima određene nadležnosti u vezi sa upravljanjem železničkom infrastrukturom", rekao je Pastor na sednici Skupštine Srbije tokom rasprave o tom predlogu zakona koji je obrazložio ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Pastor je odbacio tvrdnje da poslanici iz Vojvodine žele da "rasture" Železnicu Srbije. Jedna od tema o kojoj će parlamentarci raspravljati je i učešće pripadnika VS u još jednoj mirovnoj misiji EU - reč je o misiji na Maliju, gde će biti upućeno 13 pripadnika VS.

Na dnevnom redu su i dva zakonska predloga iz oblasti zdravstva - o pravima pacijenata i o zaštiti prava pacijenata sa mentalnim smetnjama.

Predloženim zakonom o pravima pacijenata prvi put je izričito utvrđeno pravo pacijenta na preventivne mere, pravo na kvalitet pružanja zdravstvene usluge, pravo na bezbednost pacijenta i pravo na olakšavanje patnje i bola, kao i pravo pacijenta da na sopstvenu odgovornost napusti zdravstvenu ustanovu...

Među 14 zakonskih predloga i drugih akata, koliko ih je ukupno na novoj sednici, su i nova zakonska rešenja o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, kao i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku, o kojima će se raspravljati na predlog poslanika SPO.

Parlamentarci će na sednici razgovarati i o izveštaju skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track