KRITIČNO: Moravičkom okrugu nedostaju protivgradne rakete

KRITIČNO: Moravičkom okrugu nedostaju protivgradne rakete

Srbija -
Čačak raspolaže sa 5,9 raketa po stanici, jer su strelci dejstvovali proteklih dana zbog vremenskih nepogoda, dok je u opštini Lučani taj broj 8,3

ČAČAK - Moravički okrug raspolaže sa 597 raketa za protivgradnu zaštitu, izjavio je pomoćnik načelnika Uprave za rizik u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Đorđe Kardum.

Prema njegovim rečima, situacija u ovom okrugu je od opštine do opštine različita, a prosek je 6, 8 po stanicama.

"Čačak raspolaže sa 5,9 raketa po stanici, jer su strelci dejstvovali proteklih dana zbog vremenskih nepogoda, dok je u opštini Lučani taj broj 8,3 ", naveo je Kardum, ocenivši da je Moravički okrug u najboljem položaju, uzimajući u obzir da je proteklih dana dejstvovano sa velikim brojem projektila.

Govoreći o situaciji na teritoriji Republike, Kardum je istakao da se završava tender za kupovinu 3.800 raketa koje će biti podeljene protivgradnim stanicama do kraja maja, a 40 lokalnih samouprava je izrazilo spremnost da ih kupi.

U narednim danima će biti uslova za nestabilno vreme, a najkritičnija situacija se očekuje u julu, naglasio je on i podsetio da je 8. aprila održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kome je donet zaključak da je neophodno nabaviti oko 10.000 raketa.

"Ministarstvo finansija i Vlada Srbije treba da obezbede oko 400 miliona dinara za nabavku pomenutih projektila", rekao je on.Država je, kako je naglasio, za sada, obezbedila rakete za pola potreba, a u klimatski prosečnim godinama dovoljan broj je 25 hiljada kako one ne bi bile ogrinačavajući faktor efikasnosti.

"Problem nedostatka projektila je kumulativan, jer se iz godine u godinu nabavlja sve manji broj raketa", istakao je Kardum i dodao da je 2008. RHMZ kupio 13.600, 2009. oko 7.000, 2010. godine 4.500, a 2011.svega 3.600 raketa, što je uslovilo smanjenje zaliha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track